5. Kalové hospodárstvo

Vodu máme biologicky vyčistenú a vypustenú späť do vodného toku. Čo však spraviť s prebytkom kalu, ktorý stále narastá? Ten sa pravidelne odčerpáva z prúdu vratného kalu, dopravovaného z dna dosadzovacích nádrží na koniec mechanického / začiatok biologického čistenia. Na jeho spracovanie slúži objekt kalového hospodárstva.

Spracovanie kalu vlastne znamená jeho zahustenie, stabilizáciu a odvodnenie. Najskôr je kal zahustený, teda sa z neho odstraňuje časť vody. Potom je zahustený kal prečerpaný do uskladňovacích nádrží, kde za pomoci kyslíka prebieha jeho aeróbna stabilizácia (to znamená zníženie aktivity kalu, jeho negatívnych vlastností, dobeh jeho metabolizmu a zníženie organického podielu).

Stabilizovaný zahustený prebytočný kal je čerpaný do odstredivky, ktorou sa odvodňuje, čiže zbavuje sa ešte viac vody.

Po odvodnení nie je tekutý, jeho konzistencia pripomína mokrú hlinu a hlavne je ho mnohonásobne menej, ako ho bolo pred spracovaním.

Pri zahustení aj odvodnení sa používa flokulant, čo je chemikália ktorá po zmiešaní s kalom umožňuje vytváranie veľkých vločiek kalu a tým lepšie oddelenie od vody. Odelená kalová voda je odvádzaná na začiatok čistenia.

Odvodnený kal sa používa v poľnohospodárstve ako hnojivo, avšak až po jeho ďalšom spracovaní (kompostovaní).

Ikona prostriedku iDevice Obrázková galéria
 
zahusťovač
 
zahusťovanie kalu
 
odstredivka
 
odstredivka
 
uskladňovacie nádrže
 
dopravník zahusteného a odvodneného kalu
Zobraziť obrázok:
 
 
skladisko spracovaného kalu čakajúce na odvoz
Zobraziť obrázok: