Racionálna výživa

Ikona prostriedku iDevice Ciele
  • uvedomiť si význam racionálnej výživy v strave človeka
  • oboznámiť sa so správnymi stravovacími návykmi
  • osvojiť si zásady správnej výživy

Ikona prostriedku iDevice Kľúčové slová

racionálna výživa, správna výživa, energia, bielkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, antioxidanty


Aký má význam racionálna výživa?

K zvýšeniu kvality života, zachovaniu, podpore zdravia i pocitu pohody prispieva aj správna výživa. Samozrejme, najlepšie je osvojiť si a uplatňovať správne návyky v stravovaní už v detskom veku. Odborníci dokonca poukazujú na to, že na zdravý vývoj jedinca a prevenciu civilizačných ochorení i vo vyššom veku je nevyhnutná zdravá a primeraná výživa už počas vnútromaternicového vývoja jedinca.

Racionálna výživa predstavuje systém, ktorý kvalitou a kvantitou živín a ostatných biogénnych látok, úpravou pokrmov, spôsobom a rytmom podávania denných jedál zodpovedá odporúčaniam podľa najnovších vedeckých poznatkov.

img253_3

Pri zdôraznení pozitívneho funkčného hľadiska ide o taký príjem stravy, pri ktorom sa optimálne uchováva a rozvíja zdravý ľudský organizmus a vytvárajú sa predpoklady :

  • prevencie ochorení
  • dosiahnutia dlhého veku
  • vysokej výkonnosti a funkčnej zdatnosti
  • reprodukcie zdravého potomstva
Aplikáciu nových vedeckých poznatkov do výživy v podmienkach Slovenskej republiky implantovali pracovníci bývalého Výskumného ústavu výživy.

Čo a v akom množstve by mala obsahovať naša strava?

 

Zásady správnej výživy spočívajú v našich podmienkach na nasledujúcich princípoch:

Optimálny príjem energie

Cieľom správnej výživy je dosiahnutie odporúčaného normálneho podielu základných živín v strave:

  • bielkoviny: 10 – 15 %
  • tuky menej ako 30 %
  • sacharidy: 55 % a viac
img255_3

Nízky príjem tuku

Tuky majú tvoriť menej ako 30 % prijímanej energie, čo treba v našich podmienkach dosiahnuť rešpektovaním nasledujúcich zásad:

  • znížiť saturované (nasýtené) mastné kyseliny (živočíšne)
  • udržať polynenasýtené n-6 MK (rastlinné – slnečnicový, repkový a iné rastlinné oleje)
  • zvýšiť mononenasýtené n-9 MK (rastlinné – olivový olej)
  • výrazne zvýšiť polynenasýtené n-3 MK (ryby)
  • príjem cholesterolu – menej ako 300 mg/deň
img256_3

Optimálny príjem bielkovín

Na zabezpečenie optimálneho príjmu všetkých esenciálnych aminokyselín treba prijímať menej ako 50 % živočíšnych a viac ako 50 % rastlinných bielkovín. Celkový príjem bielkovín by mal predstavovať 10 – 15 % prijímanej energie. Zdrojmi sú biele mäso, ryby, strukoviny, nízkotučné mliečne výrobky.

img257_3

Príjem komplexných sacharidov

Sacharidy by mali tvoriť viac ako 55 % energetického príjmu (z toho menej ako 10 % rafinovaného cukru). Ako zdroj sacharidov by sme mali v strave preferovať celozrnné výrobky, ryžu, zemiaky, ovocie, med. Rafinovaný cukor obmedzovať v čo najväčšej miere.

img258_3

Príjem vlákniny

Prísun rozpustnej a nerozpustnej vlákniny je podľa normy 25 – 35 g/deň pre dospelého človeka, ale v súčasnosti sa skutočná spotreba pohybuje okolo 15 – 16 g/deň.

img259_3

Príjem mikronutrientov

V našich podmienkach je nevyhnutné zvýšiť príjem:

  • ovocia, zeleniny
  • vitamínov C, E, A, β-karoténu (antioxidantov)
  • Fe, Se, Zn
img260_3

Zníženie príjmu niektorých iných zložiek stravy

Z ostatných zásad sú dôležité najmä nasledujúce:

  • zníženie príjmu NaCl na menej ako 5 – 7 g za deň
  • znížiť príjem údených a pečených zložiek stravy

Frekvencia príjmu jedál

Odporúča sa konzumovať 3 – 5 jedál denne

img262_3

Optimálna kultúra stolovania

Ikona prostriedku iDevice Zhrnutie

Racionálna výživa predstavuje taký príjem potravy, pri ktorom sa optimálne uchováva a rozvíja zdravý ľudský organizmus a vytvárajú sa predpoklady:

  • prevencie ochorení
  • dosiahnutia dlhého veku
  • vysokej výkonnosti a funkčnej zdatnosti
  • reprodukcie zdravého potomstva


Zásady správnej výživy
spočívajú v našich podmienkach na nasledujúcich princípoch: optimálny príjem energie, nízky príjem tuku, optimálny príjem bielkovín, dostatočný príjem komplexných sacharidov, dostatok vlákniny, príjem vitamínov a minerálnych látok, zníženie príjmu NaCl, pečených a údených jedál, frekvencia príjmu jedál (3 – 5 jedál/deň), optimálna kultúra stravovania.


Ikona prostriedku iDevice Doplňujúca literatúra

Magula, Daniel a i. 2001. Výživa a zdravie. 1. vyd. Nitra : SPU, 2001. 159 s. ISBN 80-7137-948-4.

KUNOVÁ, V. 2004. Zdravá výživa. Bratislava : Grada Publishing, a. s. vyd. 1., 2004. ISBN 80-247-0736-5.