Vyskúšajte sa z kapitoly Výživa detí predškolského veku

„Pravda-Lož“


1.

1. Je vhodné, aby boli živočíšne bielkoviny v mladšom veku zastúpené v potrave viac ako rastlinné.



Pravda Lož
Ikona otáznika pros. iDevice

2. O rastlinných bielkovinách je známe, že sú neplnohodnotné, pretože oproti živočíšnym neobsahujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné na správny rast.

  

tvrdenie nie je správne

tvrdenie je správne, ale vhodnou kombináciou potravín sa môžu stať plnohodnotnými

tvrdenie je správne, a preto by sa v strave detí vôbec nemuseli vyskytovať

tvrdenie nie je správne, pretože rastlinné bielkoviny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny

Ikona iDevice

3. Nadmerným príjmom bielkovín v strave detí dochádza:

a) k vyplavovaniu železa a vzniku anémie

b) k vyplavovaniu vápnika a vzniku krivice prípadne osteoporózy

c) k poškodeniu obličiek, mozgu a srdca

d) nadmerný príjem bielkovín nepôsobí škodlivo

Ikona iDevice

4.    Vyberte potraviny s obsahom sacharidov, ktoré organizmu dodávajú energiu dlhodobo a nie nárazovo.

a)      grahamový rožok

b)     marhuľový koláč

c)     jablko

d)     čokoláda

Ikona iDevice

5. Ktoré mäso a mäsové výrobky sú pre deti predškolského veku najhodnotnejšie z hľadiska obsahu výživových látok?

a)      údeniny

b)     hovädzie mäso zadné

c)     kuracie mäso

d)     obličky a pečeň

Ikona otáznika pros. iDevice

6. Strava detí predškolského veku by mala byť bohatá na minerálne látky, a to najmä na:

  

vápnik, zinok a draslík

vápnik, chlór a železo

vápnik, chróm, fosfor

vápnik, fosfor, železo

Ikona iDevice

7. Aké technologické postupy uprednostňujeme pri príprave stravy pre deti predškolského veku?

a) grilovanie

b) pečenie

c) varenie

d) dusenie

Ikona iDevice

8.    Čo môže spôsobiť nedostatočný a nepravidelný príjem stravy u detí?

a)      naruší sa činnosť tráviacich žliaz

b)     zníži sa využiteľnosť prijatých živín

c)     objaví sa nechutenstvo

d)     brzdí sa činnosť mozgovej kôry

Ikona otáznika pros. iDevice

9. Aby malo dieťa dôkladne vyprázdnený žalúdok a dostavil sa zdravý pocit chuti do jedla, je dôležité medzi jednotlivými jedlami zachovanie najmenej trojhodinového intervalu.

  
správne
nesprávne
Ikona otáznika pros. iDevice

10. Minimálne koľkokrát za týždeň by mali byť v strave detí predškolského veku zastúpené ryby?

  

ryby nie sú v strave detí dôležité

1×/týždňa

2×/týždeň

3×/týždeň