5. Kalové hospodárstvo
Vodu máme biologicky vyčistenú a vypustenú späť do vodného
toku. Čo však spraviť s prebytkom kalu, ktorý stále narastá? Ten sa
pravidelne odčerpáva z prúdu vratného kalu, dopravovaného z dna
dosadzovacích nádrží na koniec mechanického / začiatok biologického čistenia.
Na jeho spracovanie slúži objekt kalového hospodárstva.
Spracovanie kalu vlastne znamená jeho zahustenie, stabilizáciu a
odvodnenie. Najskôr je kal zahustený, teda sa z neho odstraňuje časť vody.
Potom je zahustený kal prečerpaný do uskladňovacích nádrží, kde za pomoci
kyslíka prebieha jeho aeróbna stabilizácia (to znamená zníženie aktivity kalu,
jeho negatívnych vlastností, dobeh jeho metabolizmu a zníženie organického
podielu).
Stabilizovaný zahustený prebytočný kal je čerpaný do odstredivky, ktorou sa odvodňuje, čiže zbavuje sa ešte viac vody.
Po odvodnení už nie je tekutý, jeho konzistencia pripomína mokrú hlinu a hlavne je ho mnohonásobne menej, ako ho bolo pred spracovaním.
Pri zahustení aj odvodnení sa používa flokulant, čo je
chemikália ktorá po zmiešaní s kalom umožňuje vytváranie veľkých vločiek
kalu a tým lepšie oddelenie od vody. Odelená kalová voda je odvádzaná na
začiatok čistenia.
Odvodnený kal sa používa v
poľnohospodárstve ako hnojivo, avšak až po jeho ďalšom spracovaní (kompostovaní).