Vyskúšajte sa z kapitoly OVD a ODP
1.
1. OVD je množstvo energie, energetických živín (bielkovín, tukov a sacharidov), ich zložiek, vitamínov, najdôležitejších minerálnych látok i stopových prvkov, ktoré odporúčame na 1 deň jednotlivým skupinám obyvateľov.
Pravda Lož
2.
2. OVD sú vyjadrené na úrovni brutto (ako nakúpené), preto ich treba znížiť o príslušné straty na úroveň netto (ako zjedené).
Pravda Lož
3. Podľa akých kritérií sú vypracované OVD?
a) pohlavie
b) národnosť
c) vek
d) charakter zamestnania
4. V súlade s trendami a poznatkami vo svete sa v súčasných OVD oproti predchádzajúcim redukovali dávky:
bielkovín | |
tukov | |
sacharidov | |
vitamínu B | |
vápnika |
5. V súčasných OVD sa oproti predchádzajúcim zvýšil podiel:
vitamínu C | |
sacharidov | |
bielkovín | |
tukov |
6. U ............... pri väčšine populačných skupín s ohľadom na požiadavku zníženia oxidačného potenciálu došlo k poklesu dávok.
medi | |
horčíka | |
železa | |
medi |
7. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi na Slovensku pozorujeme nedostatočný príjem:
a) mäsa a mäsových výrobkov
b) mlieka a mliečnych výrobkov
c) obilnín a obilninových výrobkov
d) rýb
e) vajec
8. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi na Slovensku pozorujeme nadbytočný príjem:
a) vajec
b) cukru
c) syrov
d) chleba
e) rýb
1.
9. Zatiaľ čo OVD sú vypracované záväzne, ODP možno vypracovať vo viacerých verziách, z ktorých sa vyberie tá najvhodnejšia.
Pravda Lož
10. Na základe ODP by konzumácia ovocia mala predstavovať ročne na obyvateľa približne:
55 – 85 kg/rok | |
85 – 105 kg/rok | |
105 – 125 kg/rok | |
125 – 145 kg/rok |