Model odporúčaných dávok spotreby potravín
Základný model odporúčaných dávok spotreby potravín v kg na obyvateľa za rok platný od roku 2000
Potravinová skupina | ODP | Pásmo racionálnej spotreby |
Mäso celkom v tom: hovädzie + teľacie bravčové ostatné mäso hydina
| 57,3 17,4 22,2 2,7 15,0 | 51,6 – 63,0 |
Ryby celkom | 6,0 |
|
Mlieko a mliečne výrobky (v hodnote mlieka bez masla) z toho mlieko konzumné syry celkom v tom topené ostatné sušené mlieka zahustené mlieka ostatné mliečne výrobky tvarohy | 220,0
91,0 6,9 2,1 4,8 0,8 1,3 16,0 3,2 | 206,0 – 240,0 |
| ||
Vajcia | 11,2 |
|
Tuky celkom (v trhovej hmotnosti) | 22,0 | 19,8 – 23,1 |
v tom maslo | 2,8 3,0 16,2
| |
masť | ||
rastlinné jedlé tuky a oleje | ||
Cukor a cukrárske výrobky z toho: cukor rafinovaný kakaové výrobky nečokoládové cukrovinky cukrárske výrobky | 30,9 21,0 1,5 1,5 1,5 |
|
Obilniny celkom (v hodnote múky vrátene ryže) | 98,5 | 94,0 – 103,0 |
z toho: pšeničná múka chlieb pšeničné pečivo cestoviny ryža | 30,0 54,0 24,5 5,0 4,5 | |
Zemiaky celkom v tom: skoré ostatné | 80,6 12,0 68,6 | 76,3 – 84,9 |
Strukoviny celkom v tom: fazuľa hrach šošovica | 2,6 0,6 1,0 1,0 | 2,1 – 3,2 |
Zelenina celkom | 127,9 | 116,9 – 138,9 |
Ovocie celkom | 96,7 57,7 34,0 | 86,7 – 106,7 |
v tom: mierneho pásma | ||
južné ovocie |