Model odporúčaných dávok spotreby potravín

Základný model odporúčaných dávok spotreby potravín v kg na obyvateľa za rok platný od roku 2000

 

Potravinová skupina

ODP

Pásmo racionálnej spotreby

Mäso celkom

v tom: hovädzie + teľacie

bravčové

ostatné mäso

hydina

57,3

17,4

22,2

2,7

15,0

51,6 – 63,0

Ryby celkom

6,0


Mlieko a mliečne výrobky (v hodnote mlieka bez masla)

z toho mlieko konzumné

syry celkom

v tom topené

ostatné

sušené mlieka

zahustené mlieka

ostatné mliečne výrobky

tvarohy

220,0

91,0

6,9

2,1

4,8

0,8

1,3

16,0

3,2

206,0 – 240,0


Vajcia

11,2


Tuky celkom (v trhovej hmotnosti)

22,0

19,8 – 23,1

v tom maslo

2,8

3,0

16,2

masť

rastlinné jedlé tuky a  oleje

Cukor a cukrárske výrobky

z toho: cukor rafinovaný

kakaové výrobky

nečokoládové cukrovinky

cukrárske výrobky

30,9

21,0

1,5

1,5

1,5


Obilniny celkom (v hodnote múky vrátene ryže)

98,5

94,0 – 103,0

z toho: pšeničná múka

chlieb

pšeničné pečivo

cestoviny

ryža

30,0

54,0

24,5

5,0

4,5

Zemiaky celkom

v tom: skoré

ostatné

80,6

12,0

68,6

76,3 – 84,9

Strukoviny celkom

v tom: fazuľa

hrach

šošovica

2,6

0,6

1,0

1,0

2,1 – 3,2

Zelenina celkom

127,9

116,9 – 138,9

Ovocie celkom

96,7

57,7

34,0

86,7 – 106,7

v tom: mierneho pásma

južné ovocie