Vyskúšajte sa z kapitoly Potravinová alergia
1. Ktoré faktory ovplyvňujú vznik potravinovej alergie?
a) dedičnosť
b) nedostatočne vyzretý imunitný systém
c) nedostatečná konzumácia vitamínov
d) nadmerný príjem sacharidov a tukov
2. Alergén je:
a) škodlivá látka, ktorá môže u kohokoľvek spustiť príznaky alergie
b) neškodná látka, ktorú telo alergického jedinca považuje za škodlivú
c) bielkovina
d) sacharid
e) akákoľvek chemická látka
3. Aké sú najčastejšie prejavy potravinovej alergie?
a) nádcha
b) kožné prejavy
c) bolesti hlavy
d) hnačky
e) ani jedna možnosť nie je správna
4. Z uvedených potravín vyberte tie, ktoré sú najčastejšie zodpovedné za vznik alergie.
a) mäso
b) mlieko
c) maslo
d) vajcia
e) sója
f) arašidy
g) pšenica
5. O alergii na kravské mlieko platí:
a) najviac sú ňou postihnuté deti v období dospievania
b) včasné podávanie kravského mlieka novorodencom zvyšuje nebezpečenstvo jej vzniku
c) dojčením sa riziko jej vzniku znižuje
d) spôsobuje ju mliečny tuk
e) je to celoživotná choroba
6. O alergii na vajcia platí:
a) najčastejšie sa vyskytuje v detskom veku
b) vaječný žĺtok je viac alergénny ako bielok
c) tepelnou úpravou sa alergenicita vajca úplne stráca
d) alergia sa môže prejaviť i pri kontakte s perím vtákov napr. s papagájom
7. O alergii na ryby a morské živočíchy platí:
a) alergény rýb sú termolabilné (teplom sa ničia)
b) alergickú reakciu môže spôsobiť i vôňa pri varení a kontakt s kožou ryby
c) najčastejšou morskou rybou spôsobujúcou alergiu je treska
d) zo sladkovodných rýb spôsobuje najčastejšie alergiu kapor
8. O alergii na ovocie a zeleninu platí:
a) alergény v ovocí a zelenine sú termostabilné (teplom sa neničia)
b) je to celoživotné ochorenie
c) častejšie sa prejavy alergie na ovocie prejavujú u peľových alergikov
d) z ovocia sú najčastejšie alergénne citrusové plody
e) orechy ako jediné z ovocia nespôsobujú alergické reakcie
9. Nepravá potravinová alergia:
a) sa prejavuje rovnako ako pravá potravinová alergia
b) príčinou sú zväčša sacharidy
c) príčinou sú zväčša proteíny (bielkoviny)
d) príčinou sú zväčša nízkomolekulové látky napr. farbivá, konzervačné látky
10. Ktorými živinami možno podporiť imunitný systém a zmierniť tak prejavy vzniku potravinovej alergie?
a) vitamín C
b) vitamín B6
c) vitamín E
d) zinok
e) horčík
f) vápnik