Vyskúšajte sa z kapitoly Obdobie dospievania
1. V období dospievania sa u chlapcov zvyšuje hmotnosť tela predovšetkým rozvojom svalovej hmoty, kým u dievčat sa tvoria väčšie zásoby:
bielkovín | |
tukov | |
sacharidov | |
minerálnych látok | |
vitamínov |
2. Najlepšími zdrojmi energie v tomto veku sú:
bravčové mäso | |
celozrnné obilniny, ryža, zemiaky, cestoviny | |
čokoláda | |
jablká |
3. Obdobie puberty je charakteristické nárastom svaloviny, a preto je dôležité v strave dodávať dostatočné množstvo:
ovocia a zeleniny | |
rastlinných tukov a olejov | |
chleba | |
chudého mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov |
4.Na zvýšenie obranyschopnosti organizmu treba v strave preferovať potraviny s vysokým obsahom:
vitamínu E | |
vitamínu B | |
vitamínu C | |
vitamínu K |
5. Ako možno zvýšiť biologickú hodnotu jedál?
pridaním soli | |
pridaním cukru | |
pridaním oleja | |
pridaním surovej zeleniny (napr. cibuľky, petržlenovej vňate) |
6. Vyberte 2 potraviny s najvyšším obsahom vitamínu C:
a) jablká
b) čierne ríbezle
c) kapusta
d) mrkva
e) hrušky
f) reďkovka
7. Na lepšiu koncentráciu pri učení by mali byť v strave zastúpené celozrnné výrobky, strukoviny, droždie, oriešky, pretože sú dobrým zdrojom vitamínu:
A | |
B | |
E | |
D |
1.
8. U dievčat je v období dospievania zvýšená potreba draslíka.
Pravda Lož
9. Nepravidelný príjem stravy v období puberty môže viesť k ochoreniu:
a) infarkt myokardu
b) obezita
c) anorexia a bulímia
d) vysoký krvný tlak
10. Anorexia je nebezpečná, pretože vynútením vracaním či užívaním preháňadiel dochádza k dehydratácii organizmu a strate draslíka.
správne | |
nesprávne |