Vyskúšajte sa z kapitoly Výživa detí školského veku

Ikona otáznika pros. iDevice

1. Uplatňujú sa vo výžive detí mladšieho školského veku (7 – 10 rokov) rozdiely podľa pohlavia?

  

áno

nie

Ikona otáznika pros. iDevice

2. Uplatňujú sa vo výžive detí staršieho školského veku (11 – 14 rokov) rozdiely podľa pohlavia?

  

áno

nie

Ikona otáznika pros. iDevice

3. Uveďte aký by mal byť optimálny energetický príjem z tukov?

  

menej ako 10 %

menej ako 20 %

menej ako 30 %

menej ako 40 %

Ikona otáznika pros. iDevice

4.Prečo treba v strave detí zvýšiť konzumáciu morských rýb?

  

pre obsah ω-3 mastných kyselín, vitamínov A, D a jódu

pre obsah ω-6 mastných kyselín, vitamínov A, C a vápnika

pre obsah ω-9 mastných kyselín, vitamínov A, D a jódu

pre obsah ω-3 mastných kyselín, vitamínov A, C a vápnika

Ikona iDevice „doplňovačka“

5. Dievčatá v školskom veku by mali vo väčšom množstve konzumovať pečeň, mäso, strukoviny, špenát a celozrnné obilniny, pretože sú výborným zdrojom , ktorého potreba je v tomto veku u dievčat zvýšená.

  

Ikona otáznika pros. iDevice

6. Ako sa prejaví nadbytok sacharidov v strave?

  

uložia sa v organizme vo forme bielkovín

vylúčia sa z organizmu

uložia sa v organizme vo forme podkožného tuku

ani jedna možnosť nie je správna

Ikona iDevice

7. Na lepšiu koncentráciu pri učení by mali byť v strave zastúpené:

a) celozrnné výrobky

b) čerešne

c) mlieko

d) mandle, oriešky

Ikona otáznika pros. iDevice

8. Pečeň, rybí tuk, rajčiny, mrkva, marhule sú zdrojom .............., ktorý chráni organizmus pred infekciou a je dôležitý pre lepšie videnie pri čítaní a prácu pri umelom osvetlení.

  

vitamínu C

vitamínu A a jeho provitamínu β-karoténu

vitamínu D

vitamínu B

Ikona otáznika pros. iDevice

9. Aký je optimálny príjem jedál/deň?

  

2 – 3 jedlá za deň

3 – 4 jedlá za deň

4 – 5 jedlá za deň

5 – 6 jedál za deň

Ikona iDevice

10. Najčastejšie chyby vo výžive školských detí sú:

a málo pestrý jedálny lístok

b nadmerná spotreba múčnych jedál, sladkostí a sladkých nápojov

c nadmerná konzumácia tukov

d nedostatok času na zjedenie raňajok, často úplné vynechanie raňajok