Vyskúšajte sa z kapitoly Výživa detí školského veku
1. Uplatňujú sa vo výžive detí mladšieho školského veku (7 – 10 rokov) rozdiely podľa pohlavia?
áno | |
nie |
2. Uplatňujú sa vo výžive detí staršieho školského veku (11 – 14 rokov) rozdiely podľa pohlavia?
áno | |
nie |
3. Uveďte aký by mal byť optimálny energetický príjem z tukov?
menej ako 10 % | |
menej ako 20 % | |
menej ako 30 % | |
menej ako 40 % |
4.Prečo treba v strave detí zvýšiť konzumáciu morských rýb?
pre obsah ω-3 mastných kyselín, vitamínov A, D a jódu | |
pre obsah ω-6 mastných kyselín, vitamínov A, C a vápnika | |
pre obsah ω-9 mastných kyselín, vitamínov A, D a jódu | |
pre obsah ω-3 mastných kyselín, vitamínov A, C a vápnika |
5. Dievčatá v školskom veku by mali vo väčšom množstve konzumovať pečeň, mäso, strukoviny, špenát a celozrnné obilniny, pretože sú výborným zdrojom
, ktorého potreba je v tomto veku u dievčat zvýšená.6. Ako sa prejaví nadbytok sacharidov v strave?
uložia sa v organizme vo forme bielkovín | |
vylúčia sa z organizmu | |
uložia sa v organizme vo forme podkožného tuku | |
ani jedna možnosť nie je správna |
7. Na lepšiu koncentráciu pri učení by mali byť v strave zastúpené:
a) celozrnné výrobky
b) čerešne
c) mlieko
d) mandle, oriešky
8. Pečeň, rybí tuk, rajčiny, mrkva, marhule sú zdrojom .............., ktorý chráni organizmus pred infekciou a je dôležitý pre lepšie videnie pri čítaní a prácu pri umelom osvetlení.
vitamínu C | |
vitamínu A a jeho provitamínu β-karoténu | |
vitamínu D | |
vitamínu B |
9. Aký je optimálny príjem jedál/deň?
2 – 3 jedlá za deň | |
3 – 4 jedlá za deň | |
4 – 5 jedlá za deň | |
5 – 6 jedál za deň |
10. Najčastejšie chyby vo výžive školských detí sú:
a málo pestrý jedálny lístok
b nadmerná spotreba múčnych jedál, sladkostí a sladkých nápojov
c nadmerná konzumácia tukov
d nedostatok času na zjedenie raňajok, často úplné vynechanie raňajok