Druhy vláknin a ich pôsobenie v ľudskom organizme

rozpustná vláknina

nerozpustná vláknina

pektíny, hemicelulózy, gumy, slizy

celulóza, lignín

Nachádzajú sa v dužine ovocia vo forme koloidných zlúčenín a  viskóznych polysacharidov

Tvoria šupky a vonkajšie obaly semien, zeleniny a ovocia. Vo vode sa ani čiastočne nerozpúšťajú

Hlavný účinok:

- schopnosť viazať cholesterol a tým znižovať jeho hladinu

- spomaľuje vstrebávanie sacharidov, a tým umožňuje pozvoľné uvoľňovanie energie do krvi

Hlavný účinok:

- zväčšuje objem stolice

- urýchľuje vyprázdňovanie

- skracuje kontakt črevnej steny s črevným obsahom

- dáva pocit sýtosti

Zdroje:

- zelenina: brokolica, kapusta, strukoviny

- ovocie: dužina jabĺk, marhúľ, banánov, mandarínky, grapefruity, pomaranče, broskyne, slivky, sušené ovocie (sušením sa obsah vlákniny zvyšuje)

- obilniny: ovos a jačmeň

Zdroje:

- ovocie: šupky jabĺk, hrušiek, broskýň, marhúľ, zemiakové šupky

- zelenina: mrkva, kaleráb

- obilniny: otruby, celozrnný chlieb a  pečivo