Vyskúšajte sa z kapitoly Alimentárne choroby
1. Ako sa nazýva schopnosť bakteriálnych buniek vytvárať v priebehu rastu a množenia škodlivé látky, ktoré sa ešte za života baktérií dostávajú do prostredia a u človeka vyvolávajú zmeny, ktoré sa prejavujú otravou z potravín?
virulencia | |
toxicita | |
invazívnosť | |
sporulácia |
2. O primárnej kontaminácii hovoríme vtedy, ak:
ak je surovina nakazená už pred spracovaním v kuchyni | |
ak je surovina nakazená v priebehu spracovania v kuchyni |
3. Ako sa dá zabrániť sekundárnej kontaminácii?
a) pracovníci musia byť zdraví a mať zdravotný preukaz
b) zabránime styku uvarených surovín so surovými
c) sekundárnej kontaminácii nemožno zabrániť
d) zabránime styku potravín s hlodavcami
4.Konzumácia ktorých potravín vedie najčastejšie k vzniku črevných chorôb?
a) ovocie
b) vajcia a výrobky z nich
c) mleté mäso
d) zelenina
e) šľahačka
5. Aká je najpriaznivejšia teplota pre množenie väčšiny mikroorganizmov, najmä tých, ktoré spôsobujú črevné ochorenia?
15 – 20 °C | |
20 – 25 °C | |
25 – 30 °C | |
30 – 35 °C |
6. Do koľko hodín od uvarenia by mali byť najneskôr spotrebované tepelne spracované pokrmy?
ihneď | |
do 0,5 hodiny | |
do 1 hodiny | |
do 2 hodiny | |
do 3 hodín |
7. Ktorými potravinami sa najčastejšie šíri ochorenie shigelóza?
a) šľahačka
b) infikovaná voda
c) majonéza
d) neumyté ovocie a zelenina
e) mleté mäso
8. Medzi potraviny, ktoré sú typickým prostredím pre rast salmonel patrí:
a) voda
b) vajcia a výrobky z nich
c) zmrzlina
d) ovocie
e) chlieb a výrobky z neho
f) cukrárske výrobky
g) mleté mäso
9. Je možné varom zničiť existenciu salmonel v potravinách?
áno | |
nie |
10. Konzumáciou ktorých potravín môže vzniknúť ochorenie prejavujúce sa dvojitým videním, suchom v ústach, poruchami hltania a obrnou dýchacích svalov?
a) nesprávne sterilizované konzervy (mäsové, zeleninové, ovocné)
b) mlieko
c) neumyté ovocie
d) klobásy