Vyskúšajte sa z kapitoly Alimentárne choroby

Ikona otáznika pros. iDevice

1. Ako sa nazýva schopnosť bakteriálnych buniek vytvárať v priebehu rastu a množenia škodlivé látky, ktoré sa ešte za života baktérií dostávajú do prostredia a u človeka vyvolávajú zmeny, ktoré sa prejavujú otravou z potravín?

  

virulencia

toxicita

invazívnosť

sporulácia

Ikona otáznika pros. iDevice

2. O primárnej kontaminácii hovoríme vtedy, ak:

  

ak je surovina nakazená už pred spracovaním v kuchyni

ak je surovina nakazená v priebehu spracovania v kuchyni

Ikona iDevice

3.      Ako sa dá zabrániť sekundárnej kontaminácii?

a)     pracovníci musia byť zdraví a mať zdravotný preukaz

b)     zabránime styku uvarených surovín so surovými

c)     sekundárnej kontaminácii nemožno zabrániť

d)     zabránime styku potravín s hlodavcami

Ikona iDevice

4.Konzumácia ktorých potravín vedie najčastejšie k vzniku črevných chorôb?

a)      ovocie

b)     vajcia a výrobky z nich

c)     mleté mäso

d)     zelenina

e)     šľahačka

Ikona otáznika pros. iDevice

5. Aká je najpriaznivejšia teplota pre množenie väčšiny mikroorganizmov, najmä tých, ktoré spôsobujú črevné ochorenia?

  

15 – 20 °C

20 – 25 °C

25 – 30 °C

30 – 35 °C

Ikona otáznika pros. iDevice

6. Do koľko hodín od uvarenia by mali byť najneskôr spotrebované tepelne spracované pokrmy?

  

ihneď

do 0,5 hodiny

do 1 hodiny

do 2 hodiny

do 3 hodín

Ikona iDevice

7.      Ktorými potravinami sa najčastejšie šíri ochorenie shigelóza?

a)      šľahačka

b)     infikovaná voda

c)     majonéza

d)     neumyté ovocie a zelenina

e)     mleté mäso

Ikona iDevice

8. Medzi potraviny, ktoré sú typickým prostredím pre rast salmonel patrí:

a)      voda

b)     vajcia a výrobky z nich

c)     zmrzlina

d)     ovocie

e)     chlieb a výrobky z neho

f)      cukrárske výrobky

g)     mleté mäso

Ikona otáznika pros. iDevice

9. Je možné varom zničiť existenciu salmonel v potravinách?

  

áno

nie

Ikona iDevice

10. Konzumáciou ktorých potravín môže vzniknúť ochorenie prejavujúce sa dvojitým videním, suchom v ústach, poruchami hltania a obrnou dýchacích svalov?

a) nesprávne sterilizované konzervy (mäsové, zeleninové, ovocné)

b) mlieko

c) neumyté ovocie

d) klobásy