Nákazy črevnými parazitickými červami alebo inými parazitmi
Ide o ochorenia, ktoré súvisia s nedostatočnou hygienou pri spracovaní a konzumovaní potravín, resp. s výberom surovín. V našich podmienkach sú to hlavne pásomnice a svalovec.
Pásomnicou sa človek nakazí po konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa, ktoré pochádza od infikovaných zvierat a obsahuje infekčné larvy. Len dlhším varom alebo dôkladným prepečením či hlbokým zmrazením sa larvy ničia. Rýchle opečenie a údenie im neškodí a po skonzumovaní takéhoto mäsa sa parazity v tele hostiteľa rozmnožia. K infikovaniu môže dôjsť tiež pri zlej osobnej hygiene.
Svalovec sa taktiež dostáva do organizmu pri konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa infikovaného svalovcom. Tento sa totiž usadzuje v priečne pruhovanom svalstve, kde sa opuzdrí a kalcifikuje. Napadnuté môžu byť domáce zvieratá – ošípané alebo lesná zver. Známy je prípad z Valaskej po konzumácii klobás s prímesou infikovaného psieho mäsa.