Vyskúšajte sa z kapitoly Geneticky modifikované potraviny

„Pravda-Lož“


1.

1. Genetické modifikácie sú zvyčajne dôsledkom vybratia úseku DNA – nositeľky genetickej informácie z jedného organizmu a jeho vloženia do organizmu iného. Tento prenos je možné uskutočniť medzi nepríbuznými druhmi, napr. je možný prenos DNA z rastlín do zvierat a naopak.



Pravda Lož
Ikona iDevice

2.      Využitie genetickej modifikácie umožňuje:

a)      vypestovať plodiny odolné voči suchu

b)     vypestovať plodiny za extrémne krátky čas

c)     vypestovať plodiny s lepšími výživovými vlastnosťami

d)     vypestovať plodiny s vyšším obsahom vitamínov

Ikona iDevice

3.      Pomocou techológie r-DNA je možné ovplyvňovať kvalitu olejov tak, že:

a)      sa v nich zvýši obsah kyseliny olejovej

b)     sa v nich zvýši obsah ω-3 mastných kyselín

c)     sa v nich zvýši obsah trans mastných kyselín

d)     sa zvýši ich oxidačná stabilita

Ikona otáznika pros. iDevice

4. Kto má vedúce postavenie v oblasti pestovania GM plodín?

  

Japonsko

USA

Európa

Argentína

Ikona iDevice

5. Príkladom prvých plodín schválených a uvedených na trh v Európe patria:

a)      sója

b)     pšenica

c)     jačmeň

d)     kukurica

e)     rajčiny

Ikona iDevice

6.      Podľa zástancov genetických modifikácií sú výhody nasledujúce:

a)      rýchle vypestovanie plodín

b)     poľnohospodárske praktiky šetriace životné prostredie

c)     zvýšenie výživovej kvality potravín

d)     znížením obsahu bielkovín sú prospešné aj pre alergikov

Ikona otáznika pros. iDevice

7. Na zlepšenie výživy obyvateľov rozvojových krajín bola vyvinutá potravina s vysokým obsahom železa a vitamínu A. Nazýva sa:

  

zlatý chlieb

zlatá kukurica

zlatá sója

zlatá ryža

Ikona otáznika pros. iDevice

8.Európski spotrebitelia sú skeptickí voči prospešnosti geneticky modifikovaných potravín. Priaznivejšie posudzujú genetické modifikácie, ktoré:

  

zlepšujú kvalitu produktov

uľahčujú ich pestovanie

Ikona iDevice

9. Riziká používania geneticky modifikovaných potravín:

a) riziká pre životné prostredie

b) u ľudí môže vzniknúť rezistencia voči antibiotikám

c) kríženie GM plodín s divými príbuznými druhmi môže mať nepredvídateľné následky

d) nedá sa predpokladať zdravotná neškodnosť potravín

Ikona iDevice „doplňovačka“

10. Od vstupu Slovenska do Európskej únie 1. mája 2004 vstúpila aj u nás do platnosti nová legislatíva súvisiaca s povinným označovaním geneticky modifikovaných potravín a krmív. Podľa novej legislatívy musia byť totiž označené všetky výrobky, ktoré obsahujú, skladajú sa alebo sú vyrobené zo zložiek obsahujúcich viac ako  % geneticky modifikovaných organizmov.