Biopotraviny
- vedieť charakterizovať ekologické poľnohospodárstvo
- poznať rozdiely medzi produkciou biopotravín u nás a vo svete
- uvedomiť si priaznivý vplyv biopotravín na naše zdravie
biopotraviny, bioprodukty, ekologické poľnohospodárstvo, ekologické potraviny, produkcia biopotravín
Kedy vznikla myšlienka produkcie biopotravín?
O biopotravinách sa začalo hovoriť v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, keď v Spojených štátoch amerických prepukla nedôvera k potravinám predávaným v supermarketoch. Nedôvera bola súčasťou filozofie zameranej proti vojne vo Vietname, proti zbrojársko-priemyselným komplexom a proti znečisťovaniu životného prostredia. Ľudia si uvedomili, že ich potraviny sú zaťažené pesticídmi, antibiotikami, hormónmi, umelými hnojivami. Podnikaví farmári sa chopili príležitosti a začali pestovať ovocie a zeleninu bez použitia chemikálií. Biopotraviny sa ujali a dnes sú populárne na celom svete.
Čím sa líši ekologické poľnohospodárstvo od tradičného?
Ekologické poľnohospodárstvo je vlastne návrat k prírode. Mohli by sme ho prirovnať k hospodáreniu našich dedov a pradedov, ktorí používali iba prírodné hnojivá a krmivá, zberali a obrábali pole ručne alebo s pomocou zvierat. Dnes prichádzame na to, že hoci je takéto pestovanie a chovanie dobytka drina, má svoje pozitíva. Biopotraviny sa vyrábajú len z produktov ekologického poľnohospodárstva, ktoré dodržiava jasne stanovené pravidlá. Pri pestovaní rastlín sa nepoužívajú umelé hnojivá, herbicídy, pesticídy ani iné chemické látky. Povolené je len zelené hnojenie a prírodné anorganické hnojivá. Burina a živočíšni škodcovia sa neničia, ale udržujú na prijateľnej úrovni. Pri chove zvierat sa využívajú krmivá z ekologickej rastlinnej výroby. Nesmú sa im podávať liečivá a stimulátory rastu. Zároveň sú v osobitnej veterinárnej starostlivosti, pričom sa kladie dôraz na minimum stresu a utrpenia.
Ekologické poľnohospodárstvo na Slovensku
Trh s biopotravinami sa na Slovensku zatiaľ viac-menej ešte len rodí – úzky sortiment biopotravín je dostupný v niekoľkých špecializovaných predajniach zdravej výživy a v niektorých reťazcových supermarketoch.
Biopotraviny a bioprodukty ponúkajú:
- ekofarmy a ekofarmári s predajom z dvora
- maloobchodné predajne so zdravou výživou
- hypermarkety
- kluby ekologického poľnohospodárstva
- online internetové obchody (napr. www.bio-obchod.sk)
Ekologické poľnohospodárstvo vo svete
Ekologické poľnohospodárstvo je oblasť, ktorú Európska únia (EÚ) podporuje a hodlá naďalej podporovať. Väčšina okolitých štátov má v systémoch ekologického poľnohospodárstva zaradených od 5 do 12 % výmery poľnohospodárskej pôdy a počet subjektov a fariem sa počíta na stovky až tisícky. Napríklad Rakúsko má vyše 18-tisíc fariem, ktoré hospodária ekologickým systémom. Asi polovica z celkového objemu biopotravín sa realizuje prostredníctvom supermarketov. Rozšírené sú aj alternatívne formy predaja bioproduktov, najmä tzv. priamy predaj „z dvora“. Veľmi častá je i spätosť s agroturistikou.
Ďalšími lídrami spomedzi európskych krajín sú Švédsko, Švajčiarsko, Dánsko, ale k pozitívnym príkladom patria aj naši susedia Česká republika a Maďarsko. Ekologické poľnohospodárstvo sa v súčasnosti praktizuje vo viac než 120 krajinách sveta a celková výmera ekologicky obhospodarovanej pôdy predstavuje 22 miliónov ha.
Na prvých troch miestach sú:
- Austrália s 10,5 mil. ha
- Argentína s 3,2 mil. ha
- Taliansko s 1,2 mil. ha.
1. Čím sa líši ekologické poľnohospodárstvo od tradičného poľnohospodárstva?
2. Kde možno kúpiť biopotraviny?
Aké sú pravidlá pri výrobe biopotravín?
Bioprodukty a biopotraviny podliehajú prísnej kontrole pri pestovaní, spracovaní aj skladovaní. Bioprodukty sa spracúvajú na biopotraviny tak, aby sa vylúčila možnosť ich znehodnotenia a zabezpečilo sa zachovanie ich výživovej hodnoty.
Pri spracúvaní bioproduktov na biopotraviny sa dbá o:
energetickú úspornosť
šetrenie vyčerpateľných zdrojov
minimalizáciu tvorby odpadov
ochranu životného prostredia
zabránenie druhotnej kontaminácii
uplatňovanie šetriacich metód a technológií
Bioprodukty na výrobu biopotravín sa spracúvajú len v objektoch, v ktorých sú vytvorené podmienky na ich dôsledné priestorové a časové oddelenie od výroby konvenčných potravín. Zákon tiež vymedzuje technologické postupy, materiály na výrobu a na balenie, prídavné látky a konzervačné látky, ktoré sa používajú pri spracúvaní bioproduktov na výrobu biopotravín, prostriedky na asanáciu skladovacích priestorov na biopotraviny. Biopotraviny, okrem čerstvého ovocia a zeleniny, sa musia zabaliť a prepravovať do miesta predaja v uzavretých prepravných obaloch. Ku každej dodávke musí byť pripojená sprievodná dokumentácia, ako je nákladný list, faktúra a osvedčenie o pôvode, umožňujúce overenie pôvodu bioproduktu alebo biopotraviny od výrobcu až po spotrebiteľa. Ak sa na výrobu biopotravín používajú prírodné prísady konvenčného pôvodu, ich množstvo nesmie presahovať 5 % hmotnosti biopotraviny, a toto množstvo sa musí vyznačiť na etikete biopotraviny.
Ekologickému výrobcovi bioproduktov a biopotravín sa zakazuje:
- spracúvať bioprodukty a vyrábať biopotraviny v časovo alebo priestorovo neoddelenej výrobe od spracovania produktov a výroby potravín z konvenčného poľnohospodárstva
- používať geneticky modifikované zložky a od nich odvodené zložky potravín
- používať zložky potravín ožiarené ionizujúcim žiarením
- pri výrobe biopotravín používať rovnaké zložky z konvenčného poľnohospodárstva, ako sú zložky biopotraviny z ekologickej poľnohospodárskej výroby
- súbežný chov v živočíšnej výrobe
Označenie bio nemôže mať ktorýkoľvek tovar. Predpona bio alebo eko je chránená zákonom. Označenie bioproduktu alebo biopotraviny možno vykonať na základe certifikátu vydaného certifikačným orgánom, a to:
- písomnou skratkou „bio“ alebo „eko“ a grafickým znakom
- slovami „vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve“
- číselným kódom certifikačného orgánu (SK-01 BIO)
1.Ak sa na výrobu biopotravín používajú prírodné prísady konvenčného pôvodu, ich množstvo nesmie presahovať
hmotnosti biopotraviny, a toto množstvo sa musí vyznačiť na etikete biopotraviny.10 dôvodov, prečo kupovať biopotraviny
1. Výborná chuť!
2. Vyššia nutričná hodnota!
V porovnaní s konvenčnými potravinami obsahujú biopotraviny viac horčíka (o 29 %) a železa (o 21 %), ako aj vitamínu C (o 27 %), ktoré sú dôležité pre odolnosť proti ochoreniam zo stresu a proti poruchám srdečnej činnosti. Biopotraviny obsahujú tiež viac vlákniny a bioaktívnych látok, čím znižujú riziko vzniku civilizačných ochorení. Vyššia je tiež biologická kvalita biopotravín (živé potraviny) – dajú nám viac vitality.
3. Predpoklad životaschopnej populácie!
Deti sú mnohonásobne viac vystavené nebezpečnej konzumácii zvyškov nebezpečných pesticídov a syntetických hnojív v jedle. Ponúknime im preto bezpečné potraviny z ekologického poľnohospodárstva. I budúce mamičky by mali konzumovať biopotraviny, aby poskytli čo najlepšiu výživu svojmu dieťatku ešte pred narodením, ale aj počas dojčenia Mlieko žien, ktoré sa živia prevažne biopotravinami, dokazuje vyšší obsah omega-3 mastných kyselín a viacnásobne nenasýtených mastných kyselín. Zaťaženie pesticídmi materského mlieka klesalo s percentuálnym nárastom biopotravín vo výžive ženy. Ani budúci oteckovia by nemali byť ľahostajní k svojej výžive (muži, ktorí konzumujú biopotraviny majú o 30 % viac a životaschopnejšie spermie v porovnaní s mužmi, ktorí konzumujú konvenčné potraviny). Konzumáciou biopotravín prispievame k zníženiu rizika rôznych foriem alergií našich detí a ich detí.
4. Sú bezpečné!
Pri produkcii surovín neboli použité agrochemikálie, pri vlastnej výrobe biopotravín neboli použité potravinárske chemikálie (napr. konzervačné, prifarbovacie, dochucovacie látky…). Neboli tiež použité postupy, ktoré môžu mať negatívne účinky na ľudské zdravie (napr. ožarovanie, plynovanie, bielenie…). Výskumy preukázali podstatne nižší obsah reziduí pesticídov a nižší obsah dusičnanov v bioproduktoch v porovnaní s konvenčnými produktmi (až o 25 %), predovšetkým v zelenine a zemiakoch.
V ekologickom poľnohospodárstve sa nesmú používať geneticky modifikované organizmy (GMO). Geneticky modifikovaná sója, kukurica a iné produkty sú zakázané ako pre kŕmenie zvierat, tak i pre ľudské potraviny. Ekologickí poľnohospodári úplne odmietajú GMO ako niečo úplne absurdné, čo nemá v prírode svoje miesto. Navyše, ešte nie sú dostatočne preskúmané všetky riziká spojené s ich zavádzaním, napr. vznik nových alergií alebo vypestovanie rezistencie voči antibiotikám.
Trh s biopotravinami je prísne kontrolovaný na každom kroku (pestovanie, spracovanie, distribúcia, dovoz…), takže pri kúpe certifikovaných biopotravín máte záruku, že vyhovujú nielen všetkým všeobecne platným slovenským hygienickým a potravinárskym normám pre bežné potraviny, ale ešte mnohým dodatočným podmienkam, daných platnou legislatívou. Dodržovanie zákona kontroluje nezávislá inšpekčná organizácia Naturalis. Pri kúpe biopotraviny označenej logom „Ekopoľnohospodárstvo“ máte záruku tej najvyššej kvality a môžete vysledovať jej pôvod až k bioroľníkovi.
5. Dlho vydržia!
Ak si kúpite bioprodukty ako zemiaky, zeleninu alebo ovocie, zďaleka Vám „nezvädnú“ tak rýchlo, ako sa to často stáva pri kúpe krásne vyzerajúcich „chemických“ potravín. Dotýka sa to predovšetkým zemiakov a zeleniny na uskladnenie, ktoré majú vyšší obsah škrobu a sušiny (v dôsledku nepoužívania dusíkatých hnojív), preto sa menej kazia, majú lepšiu skladovateľnosť.
6. Chránia čistú pôdu, vodu, vzduch!
Ekologické poľnohospodárstvo je priateľské k životnému prostrediu. Bioroľník hnojí pôdu maštaľným hnojom, kompostom alebo používa zelené hnojenie. Nepoužíva syntetické prostriedky proti škodcom, ale biologické prostriedky ochrany. Spodná voda sa tak nezaťažuje fosfátmi, pesticídmi alebo herbicídmi. EP je tiež dôležitým prostriedkom k ochrane ovzdušia: CO2 emisie sú nižšie 2,5× v porovnaní s intenzívnym poľnohospodárstvom. Bioroľník prispieva k dobrej kvalite pôdy; eliminuje problémy zasoľovania v dôsledku nadmerného používania umelých hnojív a vhodnými technikami pestovania (zachovanie remízkov, vyvážené osevné postupy, menej vstupov na pole) predchádza erózii. Do ekologického poľnohospodárstva je potreba oveľa menej energetických vstupov – pohonných hmôt a energií na výrobu chemických hnojív. U väčšiny biopotravín je zakázané používať plastové a hliníkové obaly.
7. Bez týrania zvierat!
V ekologickom poľnohospodárstve sú zvieratá chované v prirodzených podmienkach podľa svojich nárokov a potrieb, s dostatkom pohybu a prirodzenou stravou. Pre prežúvavce sa musí zabezpečiť možnosť pastvy a to v rozsahu minimálne 150 dní ročne. Ostatným druhom zvierat musí byť časť kŕmnej dávky poskytnutá v čerstvom stave. Pri ustajnení zvierat sa dbá na dostatok čerstvého vzduchu, denného svetla a dostatočnú plochu ležoviska s podstielkou. Zakázané je celoročné ustajňovanie hovädzieho dobytka priväzovaním a uplatňovanie klietkového spôsobu chovu s obmedzeným pohybom zvierat.
8. Zabezpečujú rôznorodosť krajiny!
Ekologické poľnohospodárstvo je praktickým krokom k ochrane biodiverzity – biologickej rozmanitosti. Kým v konvenčnom poľnohospodárstve ide o dosiahnutie čo najvyšších výnosov pestovaním v monokultúrach, ekofarmy sa podobajú na mozaiku, kde sa nachádzajú polia, lúky, pasienky, sady, záhrady i remízky. Nepoužívanie pesticídov, hnojenie organickými hnojivami, pestré osevné postupy, pestovanie medziplodín, zaraďovanie menej bežných druhov kultúrnych rastlín, voľba tradičných krajových odrôd, opatrenia krajinotvorby – to všetko prispieva k zvyšovaniu biodiverzity. Štúdie preukázali zhruba 2× viac rastlinných druhov na ekologických farmách v porovnaní s konvenčnými, viac bezstavovcov, vtákov a vyššiu mikrobiálnu aktivitu pôdy.
9. Berú ohľad na ďalšie generácie!
Ekologické poľnohospodárstvo predstavuje trvalo-udržateľný systém, ktorý neberie z prírody viac zdrojov, ako je možné prirodzeným spôsobom obnoviť a neprodukuje odpady, s ktorými nevie naložiť. Jeho cieľom je vyprodukovať dostatok kvalitných potravín s ohľadom na zachovanie dobrého životného prostredia, rozvoj vidieka a cenovú prijateľnosť pre každého. Využíva predovšetkým miestne a obnoviteľné zdroje a ekologicky šetrné technologické postupy, ktoré minimalizujú poškodzovanie životného prostredia.
10. V konečnom dôsledku sú lacnejšie!
Ceny biopotravín sú v porovnaní s konvenčnými vyššie o 10 – 70 %. Treba si však uvedomiť, že ekologickí poľnohospodári majú vyšší podiel ručnej práce, vyššiu náročnosť spracovania malých šarží, vyššie náklady na distribúciu, viac druhov plodín. V systéme ekologického poľnohospodárstva sa všetko sa robí v malom. Drahšie sú len v úvodzovkách. Do ceny konvenčných potravín sa totiž nezapočítava ich dlhodobý negatívny vplyv na životné prostredie (erózia, zasoľovanie, vyčerpanie pôdy, pokles biodiverzity, pesticídy) a zdravie človeka (príliš veľa chémie v potravinách prispieva k nárastu chronicky chorých ľudí). Keby konvenční poľnohospodári a spracovatelia boli zaťažení daňou za degradáciu životného prostredia, ukázalo by sa, že normálne je kupovať biopotraviny, kým kupovať konvenčné potraviny je luxus. Kým zjedná v tomto smere nápravu štát, je na nás, spotrebiteľoch, aby sme každým nákupom dali jasne najavo, ktorých poľnohospodárov a spracovateľov chceme podporiť.
1. Prečo môžeme biopotraviny považovať z hľadiska konzumácie za bezpečné?
2. Vysvetlite pojem trvalo udržateľný rozvoj.
1. Bioprodukty majú oproti konvenčným potravinám vyšší obsah vody.
Pravda Lož
V čom spočíva vyššia kvalita biopotravín?
Biopotraviny sú kvalitné a zdravé potraviny rastlinného i živočíšneho pôvodu:
- spracované z bioproduktov (dopestované v systéme ekologického poľnohospodárstva)
- čo najšetrnejším spôsobom (bez použitia syntetických konzervačných látok, farbív, dochucovadiel a zdraviu škodlivých postupov ako napr. bielenie, ožarovanie, mikrovlnný ohrev, sterilizovanie formaldehydom, ošetrovanie organofosfátmi…),
- aby sa v nich zachovalo pre spotrebiteľa čo najviac výživných a životodárnych látok
Pri spracúvaní bioproduktov na biopotraviny sa dbá na:
- energetickú úspornosť
- šetrenie vyčerpateľných zdrojov
- minimalizáciu tvorby odpadov
- ochranu životného prostredia
- zabránenie druhotnej kontaminácii
- uplatňovanie šetriacich metód a technológií
Zborník z III. Medzinárodnej konferencie VÚRV Piešťany 12. – 13. 11. 2002 : Perspektívy rozvoja trhu s biopotravinami na Slovensku
www.mesicbiopotravin.cz