Živočíšne bioprodukty
Lepšie zloženie mastných kyselín
BIO mäso a mlieko prežúvavcov je veľmi bohaté na konjugovanú kyselinu linolovú (CLA). CLA sa pripisuje potenciál znižovať výskyt rakoviny a arteriosklerózy. Mlieko hovädzieho dobytka z ekologického chovu obsahovalo 3-krát toľko CLA ako u zvierat žijúcich v stajni, kŕmených silážou. BIO hovädzie a baranina vykazujú vyšší obsah viacnásobne nenasýtených MK. Pasením sa štvornásobne zvýši obsah omega-3 mastných kyselín v BIO mäse hovädzieho dobytka a baranov. Kyselina linolová je východzia zložka CLA. Obsahujú ju mnohé trávy a rastliny. Tie zvieratá, ktoré sa pasú, si vyberajú veľa rastlín, ktoré obsahujú kyslinu linolovú. Pri extenzívnom chove zvieratá pomalšie rastú a to vedie k zníženiu obsahu medzisvalového tuku a vyššiemu obsahu nenasýtených MK v tukových tkanivách.
Vyššia výživovo-fyziologická kvalita vajec
U BIO vajec bol zistený vyšší obsah lecitínu a tuku. Obsah karotenoidov bol tiež výrazne vyšší, čo sa odvodzuje od zvýšeného prísunu karoténu trávou a inými rastlinami.
Vyššia hmotnosť vajec
Vajíčka BIO kurčiat boli ťažšie (značne vyššia hmotnosť žĺtka)
Menej reziduí pesticídov a antibiotík
Vajíčka, mlieko a mäso vykazovali nižšie obsahy reziduí pesticídov a antibiotík ako konvenčné vzorky.