Vyskúšajte sa z kapitoly Biopotraviny

Ikona iDevice

1.      Prečo vznikla myšlienka vyrábať biopotraviny?

a)      u ľudí prepukla nedôvera k potravinám predávaným v supermarketoch

b)     nedôvera bola súčasťou filozofie proti vojne vo Vietname

c)     ľudia chceli vyskúšať niečo nové

d)     ľudia si uvedomili, že by sa mali zdravšie stravovať

Ikona iDevice

2. Čo sú biopotraviny?

a) potraviny určené len pre vegetariánov

b) sú dopestované v systéme ekologického poľnohospodárstva

c) sú rastlinného i živočíšneho pôvodu

d) obsahujú menej syntetických konzervačných látok, farbív ako bežné potraviny

e) potraviny upravené tak, aby sa ich konzumáciou predchádzalo chorobám

Ikona otáznika pros. iDevice

3. Ktorá krajina je na čele výroby biopotravín?

  

USA

Austrália

Ázia

Európa

Ikona otáznika pros. iDevice

4. Bioprodukty a biopotraviny:

  

podliehajú prísnej kontrole pri pestovaní, spracovaní a skladovaní

priebeh pestovania, spracovania a skladovania biopotravín nie je obzvlášť kontrolovaný

Ikona iDevice „doplňovačka“

5. Ak sa na výrobu biopotravín používajú prírodné prísady konvenčného pôvodu, ich množstvo nesmie presahovať  % hmotnosti biopotraviny.

  

Ikona iDevice

6. Ekologickému výrobcovi biopotravín sa zakazuje:

a) vyrábať biopotraviny v priestorovo neoddelenej výrobe od výroby potravín z konvenčného poľnohospodárstva

b) používať geneticky modifikované zložky

c) používať zložky potravín ožiarené ionizujúcim žiarením

Ikona otáznika pros. iDevice

7. Ktoré potraviny obsahujú viac vody?

  

biopotraviny

konvenčné potraviny

Ikona iDevice

8. Biopotraviny majú oproti konvenčným potravinám:

a)      lepšiu skladovateľnosť

b)     nižší obsah aromatických látok

c)     vyšší obsah polynenasýtených mastných kyselín

d)     vyšší obsah sušiny

e)     v konečnom dôsledku sú biopotraviny lacnejšie

Ikona iDevice

9.      Bio ovocie a zelenina sa vyznačujú tým, že:

a)      majú vyšší obsah dusičnanov

b)     nižšiu trvanlivosť

c)     rastú pomalšie oproti bežným potravinám

d)     majú vyšší obsah vitamínu C

Ikona iDevice

10.      Živočíšne bioprodukty majú:

a)      lepšie zloženie mastných kyselín

b)     vyššiu hmotnosť vajec

c)     vyšší obsah cholesterolu

d)     vyšší obsah reziduí pesticídov