Vyskúšajte sa z kapitoly Biopotraviny
1. Prečo vznikla myšlienka vyrábať biopotraviny?
a) u ľudí prepukla nedôvera k potravinám predávaným v supermarketoch
b) nedôvera bola súčasťou filozofie proti vojne vo Vietname
c) ľudia chceli vyskúšať niečo nové
d) ľudia si uvedomili, že by sa mali zdravšie stravovať
2. Čo sú biopotraviny?
a) potraviny určené len pre vegetariánov
b) sú dopestované v systéme ekologického poľnohospodárstva
c) sú rastlinného i živočíšneho pôvodu
d) obsahujú menej syntetických konzervačných látok, farbív ako bežné potraviny
e) potraviny upravené tak, aby sa ich konzumáciou predchádzalo chorobám
3. Ktorá krajina je na čele výroby biopotravín?
USA | |
Austrália | |
Ázia | |
Európa |
4. Bioprodukty a biopotraviny:
podliehajú prísnej kontrole pri pestovaní, spracovaní a skladovaní | |
priebeh pestovania, spracovania a skladovania biopotravín nie je obzvlášť kontrolovaný |
5. Ak sa na výrobu biopotravín používajú prírodné prísady konvenčného pôvodu, ich množstvo nesmie presahovať
% hmotnosti biopotraviny.6. Ekologickému výrobcovi biopotravín sa zakazuje:
a) vyrábať biopotraviny v priestorovo neoddelenej výrobe od výroby potravín z konvenčného poľnohospodárstva
b) používať geneticky modifikované zložky
c) používať zložky potravín ožiarené ionizujúcim žiarením
7. Ktoré potraviny obsahujú viac vody?
biopotraviny | |
konvenčné potraviny |
8. Biopotraviny majú oproti konvenčným potravinám:
a) lepšiu skladovateľnosť
b) nižší obsah aromatických látok
c) vyšší obsah polynenasýtených mastných kyselín
d) vyšší obsah sušiny
e) v konečnom dôsledku sú biopotraviny lacnejšie
9. Bio ovocie a zelenina sa vyznačujú tým, že:
a) majú vyšší obsah dusičnanov
b) nižšiu trvanlivosť
c) rastú pomalšie oproti bežným potravinám
d) majú vyšší obsah vitamínu C
10. Živočíšne bioprodukty majú:
a) lepšie zloženie mastných kyselín
b) vyššiu hmotnosť vajec
c) vyšší obsah cholesterolu
d) vyšší obsah reziduí pesticídov