BIO ovocie a BIO zelenina

img707_3

BIO Ovocie a BIO zelenina obsahujú:

 

  • viac vitamínov
  • viac minerálnych látok a menej ťažkých kovov
  • vyšší obsah sekundárnych rastlinných látok
  • vyšší obsah sušiny
  • dlhšia trvanlivosť
  • menej dusičnanov
  • menej zvyškov pesticídov
  • veľmi málo potravinárskych prídavných látok
  • bez ožiarenia
  • chutia lepšie

Viac vitamínov

BIO biela kapusta obsahuje o 30 % viac vitamínu C. Aj organicky hnojené rajčiny a BIO jabĺčka mali značne vyššie obsahy vitamínu C.

(Herbicídy negatívne ovplyvňujú obsah vitamínu C. Zvýšenie prísunu dusíka podporuje jednostranne kolobeh dusíka a vedie k zníženiu tvorby uhľovodíkových zlúčenín. Od nich závisí obsah metabolitov, napr. aj vitamínu C)

Viac minerálnych látok a menej ťažkých kovov

BIO cibuľa obsahovala značne vyššie množstvá minerálnych látok a stopových prvkov: Ca, Mg, B, Bi, Rb, Sb, Se. Aj v zemiakoch bolo zreteľne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov: P, Mg, Na, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Se a Ni, ale nižšie obsahy kadmia.

Vyšší obsah sekundárnych rastlinných látok

Obsahy sekundárnych metabolitov v biopotravinách možno odhadnúť o 10 – 50 % vyššie ako u konvenčnej produkcie. Tieto sekundárne rastlinné látky môžu veľmi podporovať zdravie, napr. pomáhajú predchádzať rakovine, stimulovať imunitný systém, regulovať tlak krvi, blokovať baktérie, pôsobiť antivirálne a antioxidačne: biojabĺčka vykazovali o 19 % vyššie hodnoty fenolu, biohrozno vykazovalo o 26 % vyšší obsah fenolu v šupke červeného hrozna, biobroskyne a hrušky mali podstatne vyšší obsah polyfenolov, biozemiaky mali viac polyfenolov, nižší obsah solanínu, obsah flavonoidov takmer 2× vyšší, biomrkva mala o 12 % viac β-karoténu, biocibuľa – antioxidačné pôsobenie zvýšené o 20 – 50 %, BIO testy špenátu, kapusty, brokolice a mladých cibuliek vykázali o viac ako 50 % vyššie antimikrobiálne účinky proti salmonelám, biologická kapusta a reďkovky aj proti baktériám (vibrio) v BIO ovocných šťavách bol obsah flavonoidov až do 10× vyšší BIO polievkové zmesi mali 5× vyšší podiel kyseliny salicylovej ako konvenčné. Pesticídy ničia vývoj sekundárnych rastlinných látok.

Vyšší obsah sušiny

Biozelenina rastie pomalšie, obsahuje menej vody a má preto značne vyšší obsah sušiny.

img709_3

Dlhšia trvanlivosť

Rozkladový test so špenátom dokázal menšie straty sušiny a lepšiu trvanlivosť pri červenej repe pozorovali o 50 % lepšiu schopnosť uskladnenia BIO zemiaky vykazovali až do 50 % nižšie straty pri skladovaní, čo sa dá odôvodniť vyšším obsahom sušiny ako i pevnejšou štruktúrou tkaniny, vďaka ktorým majú BIO zemiaky vyššiu mechanickú odolnosť pri mikrobiálnom napadnutí.

Menej dusičnanov

Biozelenina ukladá oveľa menej nitrátov. Hnojenie má za cieľ povzbudiť činnosť pôdneho života a preto treba hnojiť len organickými hnojivami. Čerstvý hnoj a močovka sa nesmú priamo aplikovať na rastliny.

Menej zvyškov pesticídov

Obsah reziduí pesticídov je u biopotravín podstatne nižší ako u konvenčnej produkcie. Aktuálna nemecká štúdia ukazuje, že až u 75 % konvenčných potravín boli dokázané zvyšky pesticídov, zatiaľ čo 93 % biopotravín bolo bez nálezu. V americkej štúdii mali BIO skúšobné vzorky konštantne len 1/3 zaťaženia zvyškami pesticídov v porovnaní s konvenčnými.

Na šupkách tzv. „neošetrených“ citrusových plodov vyprodukovaných konvenčne sa pri skúmaniach našli zvyšky pesticídov a konzervačných látok, biopomaranče a citrusy ich neobsahovali.

Veľmi málo potravinárskych prídavných látok

Základný rozdiel medzi konvenčným a ekologickým spracovaním je v tom, že sa použijú len bezpodmienečne nutné a len zákonom povolené látky. Počet dovolených prídavných látok je obmedzený na cca jednu desatinu tých, ktoré sa používajú pri konvenčnom spracovaní; farbivá a konzervačné látky sú úplne vylúčené, ako aj GMO.

Bez ožiarenia

Výkrmné pokusy u zvierat s ožarovanými potravinami ukázali negatívne efekty ako menej potomstva, skoršia smrť, mŕtve pôrody, vytváranie tumorov, mutácie a iné génové poškodenia, prejavy nedostatku, poruchy rastu, poškodenia pečene, ľadvín, imunitného systému významnou redukciou počtu bielych krviniek.

Ožarovanie biopotravín je zo zákona zakázané.

img711_3

Chutia lepšie

Pri ochutnávkach majú organicky hnojené vzorky obecne lepšie ohodnotenie: predovšetkým mrkva a zemiaky sú pri malom hnojení aromatickejšie, pri senzorických testoch jabĺk druhu Idared a Golden delicius bol popísaný BIO variant jednoznačne ako občerstvujúcejší, s typickejšou jabĺčkovou chuťou. Výsledky ochutnávok zodpovedali faktu, že biojabĺčka majú značne vyššiu pevnosť ovocnej dužiny a lepší pomer medzi obsahom cukru a kyselín.