BIO ovocie a BIO zelenina
BIO Ovocie a BIO zelenina obsahujú:
- viac vitamínov
- viac minerálnych látok a menej ťažkých kovov
- vyšší obsah sekundárnych rastlinných látok
- vyšší obsah sušiny
- dlhšia trvanlivosť
- menej dusičnanov
- menej zvyškov pesticídov
- veľmi málo potravinárskych prídavných látok
- bez ožiarenia
- chutia lepšie
Viac vitamínov
BIO biela kapusta obsahuje o 30 % viac vitamínu C. Aj organicky hnojené rajčiny a BIO jabĺčka mali značne vyššie obsahy vitamínu C.
(Herbicídy negatívne ovplyvňujú obsah vitamínu C. Zvýšenie prísunu dusíka podporuje jednostranne kolobeh dusíka a vedie k zníženiu tvorby uhľovodíkových zlúčenín. Od nich závisí obsah metabolitov, napr. aj vitamínu C)
Viac minerálnych látok a menej ťažkých kovov
BIO cibuľa obsahovala značne vyššie množstvá minerálnych látok a stopových prvkov: Ca, Mg, B, Bi, Rb, Sb, Se. Aj v zemiakoch bolo zreteľne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov: P, Mg, Na, Mn, Fe, Co, Cu, Zn, Se a Ni, ale nižšie obsahy kadmia.
Vyšší obsah sekundárnych rastlinných látok
Obsahy sekundárnych metabolitov v biopotravinách možno odhadnúť o 10 – 50 % vyššie ako u konvenčnej produkcie. Tieto sekundárne rastlinné látky môžu veľmi podporovať zdravie, napr. pomáhajú predchádzať rakovine, stimulovať imunitný systém, regulovať tlak krvi, blokovať baktérie, pôsobiť antivirálne a antioxidačne: biojabĺčka vykazovali o 19 % vyššie hodnoty fenolu, biohrozno vykazovalo o 26 % vyšší obsah fenolu v šupke červeného hrozna, biobroskyne a hrušky mali podstatne vyšší obsah polyfenolov, biozemiaky mali viac polyfenolov, nižší obsah solanínu, obsah flavonoidov takmer 2× vyšší, biomrkva mala o 12 % viac β-karoténu, biocibuľa – antioxidačné pôsobenie zvýšené o 20 – 50 %, BIO testy špenátu, kapusty, brokolice a mladých cibuliek vykázali o viac ako 50 % vyššie antimikrobiálne účinky proti salmonelám, biologická kapusta a reďkovky aj proti baktériám (vibrio) v BIO ovocných šťavách bol obsah flavonoidov až do 10× vyšší BIO polievkové zmesi mali 5× vyšší podiel kyseliny salicylovej ako konvenčné. Pesticídy ničia vývoj sekundárnych rastlinných látok.
Vyšší obsah sušiny
Biozelenina rastie pomalšie, obsahuje menej vody a má preto značne vyšší obsah sušiny.
Dlhšia trvanlivosť
Rozkladový test so špenátom dokázal menšie straty sušiny a lepšiu trvanlivosť pri červenej repe pozorovali o 50 % lepšiu schopnosť uskladnenia BIO zemiaky vykazovali až do 50 % nižšie straty pri skladovaní, čo sa dá odôvodniť vyšším obsahom sušiny ako i pevnejšou štruktúrou tkaniny, vďaka ktorým majú BIO zemiaky vyššiu mechanickú odolnosť pri mikrobiálnom napadnutí.
Menej dusičnanov
Biozelenina ukladá oveľa menej nitrátov. Hnojenie má za cieľ povzbudiť činnosť pôdneho života a preto treba hnojiť len organickými hnojivami. Čerstvý hnoj a močovka sa nesmú priamo aplikovať na rastliny.
Menej zvyškov pesticídov
Obsah reziduí pesticídov je u biopotravín podstatne nižší ako u konvenčnej produkcie. Aktuálna nemecká štúdia ukazuje, že až u 75 % konvenčných potravín boli dokázané zvyšky pesticídov, zatiaľ čo 93 % biopotravín bolo bez nálezu. V americkej štúdii mali BIO skúšobné vzorky konštantne len 1/3 zaťaženia zvyškami pesticídov v porovnaní s konvenčnými.
Na šupkách tzv. „neošetrených“ citrusových plodov vyprodukovaných konvenčne sa pri skúmaniach našli zvyšky pesticídov a konzervačných látok, biopomaranče a citrusy ich neobsahovali.
Veľmi málo potravinárskych prídavných látok
Základný rozdiel medzi konvenčným a ekologickým spracovaním je v tom, že sa použijú len bezpodmienečne nutné a len zákonom povolené látky. Počet dovolených prídavných látok je obmedzený na cca jednu desatinu tých, ktoré sa používajú pri konvenčnom spracovaní; farbivá a konzervačné látky sú úplne vylúčené, ako aj GMO.
Bez ožiarenia
Výkrmné pokusy u zvierat s ožarovanými potravinami ukázali negatívne efekty ako menej potomstva, skoršia smrť, mŕtve pôrody, vytváranie tumorov, mutácie a iné génové poškodenia, prejavy nedostatku, poruchy rastu, poškodenia pečene, ľadvín, imunitného systému významnou redukciou počtu bielych krviniek.
Ožarovanie biopotravín je zo zákona zakázané.
Chutia lepšie
Pri ochutnávkach majú organicky hnojené vzorky obecne lepšie ohodnotenie: predovšetkým mrkva a zemiaky sú pri malom hnojení aromatickejšie, pri senzorických testoch jabĺk druhu Idared a Golden delicius bol popísaný BIO variant jednoznačne ako občerstvujúcejší, s typickejšou jabĺčkovou chuťou. Výsledky ochutnávok zodpovedali faktu, že biojabĺčka majú značne vyššiu pevnosť ovocnej dužiny a lepší pomer medzi obsahom cukru a kyselín.