Vyskúšajte sa z kapitoly Funkčné potraviny

Ikona otáznika pros. iDevice

1. Novorodencom, ktorí sú výlučne dojčení:

  

sa v čreve vo väčšej miere vyvíjajú mliečne baktérie podporujúce imunitný systém

sa vo väčšej miere vyvíjajú nepriaznivé baktérie

v ich tráviacom trakte sa vyskytujú v rovnakej miere priaznivé i nepriaznivé baktérie

Ikona iDevice

2.      Pre funkčné potraviny je charakteristické:

a)      sú to lieky

b)     sú to potraviny

c)     mali by sa konzumovať v čase choroby

d)     mali by sa konzumovať preventívne

e)     posiľňujú imunitný systém

f)      predávajú sa len v lekárni

Ikona otáznika pros. iDevice

3. Legislatívny pojem funkčné potraviny je uzavretý v:

  

USA

na Slovensku

v Čechách

v Japonsku

Ikona iDevice

4.Pri výrobe funkčných potravín sa vychádza z bežných potravín, ktoré sa upravujú tak, že:

a) sa v nich zvýši prirodzený podiel fyziologicky účinných látok

b) sa v nich zníži podiel zložiek nežiadúcich

c) sa zlepší biologická dostupnosť niektorej zložky

d) pri výrobe funkčných potravín sa nepoužívajú bežné potraviny

Ikona iDevice

5. Ktoré potraviny sa najčastejšie obohacujú funkčnými prísadami?

a)      mäso a mäsové výrobky

b)     mlieko a mliečne výrobky

c)     pekárske výrobky

d)     rastlinné tuky

e)     sladkosti

f)      zelenina a ovocie

g)     nealkoholické nápoje

Ikona iDevice

6.   Ako sa prejaví vplyv probiotík v strave?

a)     zvýši sa odolnosť proti bakteriálnym infekciám

b)     produkuje sa vitamín C

c)     zlepšujú vstrebávanie vápnika, železa

d)     odstraňujú zápchu

e)     vďaka nim môžu mliečne výrobky konzumovať aj ľudia, ktorí nevedia tráviť laktózu

Ikona otáznika pros. iDevice

7. Rastlinné tuky sa obohacujú o rastlinné steroly, ktoré pôsobia preventívne proti vzniku:

  

srdcovo-cievych chorôb

osteoporózy

nádorovým chorobám

cukrovky

Ikona otáznika pros. iDevice

8. Omega vajcia sú štandardné slepačie vajcia, ktorých konzumácia upravuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje pevnosť ciev, vplývajú na vývoj mozgu plodu.O ktoré mastné kyseliny sú tieto vajcia obohatené?

  

ω-2

ω-6

ω-3

ω-9

Ikona otáznika pros. iDevice

9. Slepačie vajcia obohatené selénom, ktorý je známy svojou antioxidačnou aktivitou, obsahujú oproti bežným vajciam o ............. krát viac selénu.

  

1,5

2,5

3,5

4,5

Ikona iDevice

10.      Ktoré potraviny by ste zaradili medzi prirodzene funkčné?

a)     hydinové mäso

b)     tvaroh

c)     citrusové ovocie

d)     pohánka

e)     zelenina (napr. brokolica, reďkovka…)