Vyskúšajte sa z kapitoly Funkčné potraviny
1. Novorodencom, ktorí sú výlučne dojčení:
sa v čreve vo väčšej miere vyvíjajú mliečne baktérie podporujúce imunitný systém | |
sa vo väčšej miere vyvíjajú nepriaznivé baktérie | |
v ich tráviacom trakte sa vyskytujú v rovnakej miere priaznivé i nepriaznivé baktérie |
2. Pre funkčné potraviny je charakteristické:
a) sú to lieky
b) sú to potraviny
c) mali by sa konzumovať v čase choroby
d) mali by sa konzumovať preventívne
e) posiľňujú imunitný systém
f) predávajú sa len v lekárni
3. Legislatívny pojem funkčné potraviny je uzavretý v:
USA | |
na Slovensku | |
v Čechách | |
v Japonsku |
4.Pri výrobe funkčných potravín sa vychádza z bežných potravín, ktoré sa upravujú tak, že:
a) sa v nich zvýši prirodzený podiel fyziologicky účinných látok
b) sa v nich zníži podiel zložiek nežiadúcich
c) sa zlepší biologická dostupnosť niektorej zložky
d) pri výrobe funkčných potravín sa nepoužívajú bežné potraviny
5. Ktoré potraviny sa najčastejšie obohacujú funkčnými prísadami?
a) mäso a mäsové výrobky
b) mlieko a mliečne výrobky
c) pekárske výrobky
d) rastlinné tuky
e) sladkosti
f) zelenina a ovocie
g) nealkoholické nápoje
6. Ako sa prejaví vplyv probiotík v strave?
a) zvýši sa odolnosť proti bakteriálnym infekciám
b) produkuje sa vitamín C
c) zlepšujú vstrebávanie vápnika, železa
d) odstraňujú zápchu
e) vďaka nim môžu mliečne výrobky konzumovať aj ľudia, ktorí nevedia tráviť laktózu
7. Rastlinné tuky sa obohacujú o rastlinné steroly, ktoré pôsobia preventívne proti vzniku:
srdcovo-cievych chorôb | |
osteoporózy | |
nádorovým chorobám | |
cukrovky |
8. Omega vajcia sú štandardné slepačie vajcia, ktorých konzumácia upravuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje pevnosť ciev, vplývajú na vývoj mozgu plodu.O ktoré mastné kyseliny sú tieto vajcia obohatené?
ω-2 | |
ω-6 | |
ω-3 | |
ω-9 |
9. Slepačie vajcia obohatené selénom, ktorý je známy svojou antioxidačnou aktivitou, obsahujú oproti bežným vajciam o ............. krát viac selénu.
1,5 | |
2,5 | |
3,5 | |
4,5 |
10. Ktoré potraviny by ste zaradili medzi prirodzene funkčné?
a) hydinové mäso
b) tvaroh
c) citrusové ovocie
d) pohánka
e) zelenina (napr. brokolica, reďkovka…)