Slepačie vajcia so zvýšeným obsahom selénu

Selénové vajíčka sú modernou, tzv. funkčnou potravinou vyrobenou pomocou špičkových biotechnológií. Obsahujú nadštandardné množstvo selénu v prírodnej a najlepšie využiteľnej forme tohto pre život nevyhnutného mikroprvku.

Akú funkciu plní selén v organizme?

Selén prostredníctvom svojich špecifických selénoenzýmov má nezastupiteľnú funkciu pri antioxidačnej ochrane ľudského organizmu pred voľnými radikálmi pri vývoji a udržiavaní prirodzenej imunity voči rôznym ochoreniam ako aj v správnych funkciách štítnej žľazy a reprodukčných orgánov oboch pohlaví. Početné plošné vedecké štúdie v celom svete preukázali jeho významnú úlohu v prevencii srdcovocievnych ochorenívzniku nádorov prostaty, prsníka, pľúc a hrubého čreva. Selén sa podieľa na udržiavaní duševného zdravia ľudí a tvorbou inertných zlúčenín s ťažkými kovmi znižuje ich toxicitu. Zásahom do mechanizmov oxidačného stresu má zvýšený príjem selénu pozitívny vplyv aj na zdravotný stav ľudí postihnutých reumatickými zápalmi kĺbov, astmou a zápalmi pankreasu.

img666_3

Je potrebné dopĺňať výživu ľudí selénom?

Selén je stopový prvok, ktorý si telo vyžaduje vo veľmi malých dávkach, ale jeho dostatok robí divy. Známy je od roku 1957 a ešte v šesťdesiatych rokoch bol na zozname karcinogénov. Keď sa však v roku 1969 porovnávala úmrtnosť ľudí na rakovinu v rozličných regiónoch USA s obsahom selénu v plodinách pestovaných na danom mieste, ukázalo sa, že tam, kde ľudia prijímali veľa selénu, bola úmrtnosť omnoho menšia. Odvtedy sa selén začal považovať za enviromentálny protirakovinový činiteľ. Pri mnohoročných výskumoch v USA, Japonsku, Kanade, Fínsku a inde sa ukázalo, že málo selénu v krvnom sére skutočne súvisí s výskytom ochorení na rakovinu. V niektorých častiach sveta je koncentrácia selénu v pôde, na ktorej sa pestujú rastliny, veľmi nízka, napríklad na Novom Zélande, v Číne, ale aj na Slovensku. Vo Venezuele či v Japonsku má však obyvateľstvo selénu v strave dostatok. Preto sa v krajinách s nedostatkom selénu začal tento prvok pridávať do pôdy a do potravy pre zvieratá.

 

Podobne postupuje Slovensko, kde denný príjem selénu nedosahuje ani štyridsať mikrogramov, kým vo svete je to osemdesiatpäť mikrogramov, v spomínanej Venezuele dvestodvadsať a v Japonsku dvestopäťdesiatpäť mikrogramov. Selén sa nachádza v obilninách, ak bol v pôde, na ktorej sa pestovali, v hovädzom mäse, vo vnútornostiach zvierat, v rybách, kôrovcoch, citrusových plodoch, cesnaku, strukovinách a v orechoch. Nedostatok selénu na sebe necítime, lebo necítime nepriaznivý vplyv voľných radikálov. Selén organizmus pred nimi ochraňuje a podporuje činnosť imunitných buniek. Vitamín E je bez selénu nefunkčný a ak má človek nad šesťdesiatpäť rokov, pri nízkom príjme selénu sa mu činnosť mozgu zhoršuje dvojnásobnou rýchlosťou. Pomáha teda v boji proti demencii a výrazne i pri prevencii a liečení viróznych chorôb, tlmílikviduje zápaly kĺbov. Nízka hladina selénu vedie u žien k častejším potratom a zapríčiňuje neplodnosť mužov. Ako sa zatiaľ ukazuje, selén je účinnou zbraňou proti rakovine prostaty, pľúc, prsníka, hrubého čreva, no aby účinkoval, musí sa prijímať dlhodobo a preventívne, nanajvýš v začiatkoch zhubného procesu, ale vtedy už vo vysokých dávkach.

img667_3

Mnohé potravinárske firmy dnes ponúkajú špeciálne produkty – tzv. funkčné potraviny (vajcia, mlieko, a pod.), ktoré sa vyznačujú zvýšeným obsahom tohto stopového prvku v prírodnej, pre ľudí v metabolicky najvhodnejšej forme (selénometionin). Výrobcovia pomocou krmiva zvierat obohateného zdrojmi prírodného selénu zvyšujú jeho obsah v potravinách. U nás je to produkt od spoločnosti NOVOGAL „Vajcia so zvýšeným obsahom selénu“, ktoré pomáhajú deficit selénu odstrániť a prispievať k lepšiemu zdravotnému stavu obyvateľstva. Odporúčaný denný príjem vajec so zvýšeným obsahom prírodného selénu je 1 – 2 vajcia.

Vajcia obohatené organickým selénom si podstatne dlhšie zachovávajú svoju čerstvosť (podľa hodnotenia v haughových jednotkách).

Obsah selénu v jednom selénovom vajci je cca 20 µg, zatiaľ čo v obyčajnom vajci je obsah selénu len cca 8 µg.