Výrobky so zvýšeným obsahom vlákniny

img661_3

Vzhľadom k tomu, že málokto prijíma denne dostatočne vysokú dávku vlákniny, je výhodné, pokiaľ je potravina vlákninou významne obohatená. Dôležitý je ale aj typ vlákniny – veľká pozornosť sa venuje hlavne rozpustnej vláknine a z tejto skupiny hlavne β-glukánom, ktoré preukázateľne znižujú zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi (avšak tým, ktorí majú hladinu cholesterolu v krvi normálnu, sa jeho hodnota jej konzumáciou neznižuje). Na β-glukány sú bohaté najmä výrobky z ovsa (ovsené vločky, cereálna kaša a pod). Výrobky s obsahom ľanového semienka sú ďalšou možnosťou, ako zvýšiť denný príjem vlákniny. Ľanové semienko je okrem toho zdrojom n-3 nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov. Do skupiny vlákniny sa dnes počítajú i takzvané oligosacharidy (oligofruktóza), ktoré sa získavajú z čakanky. Ich prídavok umožňuje znížiť množstvo použitého cukru a tuku vo finálnom výrobku (kyslomliečne výrobky, sladené cereálie).