Probiotiká

Predstavujú produkty, ktoré obsahujú 1 alebo viac živých vitálnych mikrobiálnych druhov pôsobiacich na organizmus tak, že zlepšujú zloženie črevnej mikroflóry. Živé mikroorganizmy sú najčastejšie zo skupiny LactobacillusBifidobacterium. Mikroorganizmy prijímané orálne a mikroorganizmy pochádzajúce z mikroflóry ústnej dutiny sú prevažne ničené žalúdočnou šťavou. Naopak, probiotické kultúry, najmä zo skupiny bifidobaktérií, laktobacilov, enterokokov a niektorých kvasiniek nie sú v tráviacej sústave usmrcované pôsobením žalúdočnej šťavy.

img653_3

Mikroorganizmy s probiotickým účinkom musia spĺňať tieto kritériá:

  • nesmú byť patogénne
  • musia tolerovať kyseliny a žlč (dôležité je, aby si zachovali životaschopnosť počas spracovania a prechodu tráviacim traktom)
  • musia byť schopné prežiť počas technologických procesov a skladovania potravín
  • musia byť dokázané ich priaznivé zdravotné účinky

Mlieko a mliečne výrobky patria medzi doporučované potraviny v detskom veku. Sú zdrojom kvalitných bielkovín a hlavne vápnika, ktorý rastúci organizmus potrebuje. Prítomnosť probiotík v kyslomliečnych výrobkoch okrem zlepšenia využiteľnosti nutričných zložiek mlieka môže ďalej pozitívne pôsobiť na organizmus.

img655_3

Priaznivý vplyv probiotík na zdravotný stav dieťaťa:


  • Stúpa nutričná hodnota požitej potravinovej zložky z dôvodu lepšieho trávenia a vstrebávania živín, niektorých minerálnych látok (vápnik, železo), stopových prvkov (zinok, meď) a vitamínov.
  • U ľudí s deficitom laktázy sa zlepšuje tolerancia k laktóze
  • Potláčajú rast patogénnych MO tvorbou kyseliny mliečnej, octovej a maslovej (potláčajú hnilobné procesy a pôsobia proti zápche).
  • Pôsobia imunostimulačne – ochranne proti patogénom, zvyšujú odolnosť proti bakteriálnym infekciám.
  • Napomáhajú obnoviť normálnu črevnú mikroflóru v období rekonvalescencie – po antibiotickej a radiačnej terapii.
  • Produkujú vitamíny skupiny B, vitamín K.
  • Znižujú cholesterol v krvi tým, že podporujú vylučovanie žlčových kyselín z organizmu stolicou.
  • Znižujú nebezpečenstvo rakoviny hrubého čreva, pečene, obličiek
img656_3

K probiotikám patrí napríklad aj Actimel – jogurtový nápoj obohatený o prospešné baktérie. Obsahuje tri rôzne druhy živých kultúr – Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophillus a Lactobacillus casei. Prvé dve baktérie dodávajú charakteristickú jogurtovú príchuť a sú súčasťou aj iných jogurtov. Upravujú rovnováhu črevnej flóry, pomáhajú natráviť mliečny cukor, ktorý mnohí jedinci nevedia stráviť, umožňujú zabezpečiť lepšie vstrebávanie vápnika. Veľký dôraz v tomto výrobku sa kladie najmä na baktériu Lactobacillus casei nazvanú podľa výrobcov aj Imunitass, pretože má priaznivé účinky na náš obranný systém – imunitu.