Vzdelávací program
Prirodzene funkčné potraviny
Mnoho druhov ovocia, zeleniny a obilnín obsahujú špecifické látky (fytochemikálie), ktorých pôsobenie v prevencii civilizačných chorôb je dnes známe, preto možno tieto potraviny zaradiť medzi prirodzene funkčné. V niektorých potravinách sa vyskytujú účinné zložky získané z týchto potravín ako takzvané funkčné prísady. Patria sem tieto potraviny:
- Brokolica – okrem vysokého obsahu vitamínu C, vlákniny a vápnika vyniká ešte svojimi protirakovinovými účinkami. Tie sú dané prítomnosťou látky sulforafan. Brokolica a ďalšie podobné druhy zeleniny (ružičková kapusta, kel, reďkovka, karfiol) silne podporujú detoxikačné mechanizmy organizmu.
- Citrusové ovocie – väčšina ľudí ich konzumuje kvôli obsahu vitamínu C, citrusy sú však i zdrojom flavonoidov a terpenoidov, ktoré znižujú riziko nádorových chorôb. Antioxidačný efekt vitamínu C je týmito látkami umocnený.
- Amarant (rastlina, synonymum láskavec) – obsahuje veľmi kvalitné bielkoviny, vysoko nenasýtené mastné kyseliny mnoho vitamínov skupiny B. Amarantový olej obsahuje 7 % antioxidantu skvalenu.
- Pohánka – obsahuje látku zvanú rutín, ktorá pomáha udržiavať pevnosť a pružnosť cievnych stien. Pohánka i amarant sa väčšinou pridávajú k výrobkom z ostatných bielkovín a tým zvyšujú ich nutričnú hodnotu.