Vyskúšajte sa z kapitoly Sanitácia v zariadeniach spoločného stravovania
1. K uvedeným termínom priraďte pravdivý výrok:
1) dezinfekcia A) ničenie hlodavcov
2) dezinsekcia B) ničenie chorobopolodných mikroorganizmov
3) deratizácia C) ničenie článkonožcov (hmyz, roztoče)
2. Aké druhy čistenia poznáme?
a) mechanické čistenie
b) suché čistenie
c) vlhké čistenie
d) mokré čistenie
e) detergentné čistenie
3. Ktoré 4 faktory určujú hygienickú kvalitu pokrmov?
4. Na uľahčenie upratovania by mali byť mechanické prostriedky farebne rozlíšiteľné podľa predmetu použitia. Akou farbou sa označujú pomôcky určené na čistenie stolov, kotlov, hrncov?
modrou | |
zelenou | |
červenou | |
žltou |
5. Akú teplotu má mať voda pri ručnom umývaní?
40 °C | |
50 °C | |
60 °C | |
70 °C |
6. Akú teplotu má dosiahnuť voda pri strojovom umývaní?
60 °C | |
70 °C | |
80 °C | |
90 °C |
7. V akom prípade sa vykonáva dezinfekcia riadu?
pri výskyte črevného ochorenia | |
pri výskyte angíny u detí | |
dezinfekcia riadu sa vykonáva po každom čistení | |
dezinfekcia riadu sa nevykonáva |
8. Aké prostriedky sa používajú na dezinfekciu?
a) chemické
b) fyzikálne
c) biologické
d) ani jedna možnosť nie je správna
9. Aké opatrenia sa musia vykonať pri výskyte hlodavcov?
použijú sa prirodzení nepriatelia hlodavcov (mačka, príp. pes) | |
použijú sa deratizačné prostriedky | |
výlučne sa použijú mechanické prostriedky – vhodné pasce |
10. Aké zásady musia byť dodržané pri chemickej dezinsekcii?
a) nesmie byť vykonávaná v priestoroch, v ktorých sú uložené potraviny
b) chemickú dezinsekciu môže vykonávať každý pracovník zariadenia, nie je nutné žiadne špeciálne školenie
c) pred dezinsekčnými prácami musí byť vykonané generálne upratovanie
d) v priestoroch, v ktorých sa uskutočňuje dezinsekcia, je možné manipulovať s potravinami, pretože dnešné chemické prostriedky nie sú zdraviu škodlivé