Vyskúšajte sa z kapitoly Sanitácia v zariadeniach spoločného stravovania

Ikona iDevice

1.   K uvedeným termínom priraďte pravdivý výrok:

1)     dezinfekcia                           A) ničenie hlodavcov

2)     dezinsekcia                           B) ničenie chorobopolodných mikroorganizmov

3)     deratizácia                             C) ničenie článkonožcov (hmyz, roztoče)

Ikona iDevice

2. Aké druhy čistenia poznáme?

a) mechanické čistenie

b) suché čistenie

c) vlhké čistenie

d) mokré čistenie

e) detergentné čistenie

Ikona iDevice

3.   Ktoré 4 faktory určujú hygienickú kvalitu pokrmov?

Ikona otáznika pros. iDevice

4. Na uľahčenie upratovania by mali byť mechanické prostriedky farebne rozlíšiteľné podľa predmetu použitia. Akou farbou sa označujú pomôcky určené na čistenie stolov, kotlov, hrncov?

  

modrou

zelenou

červenou

žltou

Ikona otáznika pros. iDevice

5. Akú teplotu má mať voda pri ručnom umývaní?

  

40 °C

50 °C

60 °C

70 °C

Ikona otáznika pros. iDevice

6. Akú teplotu má dosiahnuť voda pri strojovom umývaní?

  

60 °C

70 °C

80 °C

90 °C

Ikona otáznika pros. iDevice

7. V akom prípade sa vykonáva dezinfekcia riadu?

  

pri výskyte črevného ochorenia

pri výskyte angíny u detí

dezinfekcia riadu sa vykonáva po každom čistení

dezinfekcia riadu sa nevykonáva

Ikona iDevice

8.   Aké prostriedky sa používajú na dezinfekciu?

a)      chemické

b)     fyzikálne

c)     biologické

d)     ani jedna možnosť nie je správna

Ikona otáznika pros. iDevice

9. Aké opatrenia sa musia vykonať pri výskyte hlodavcov?

  

použijú sa prirodzení nepriatelia hlodavcov (mačka, príp. pes)

použijú sa deratizačné prostriedky

výlučne sa použijú mechanické prostriedky – vhodné pasce

Ikona iDevice

10.   Aké zásady musia byť dodržané pri chemickej dezinsekcii?

a)      nesmie byť vykonávaná v priestoroch, v ktorých sú uložené potraviny

b)     chemickú dezinsekciu môže vykonávať každý pracovník zariadenia, nie je nutné žiadne špeciálne školenie

c)     pred dezinsekčnými prácami musí byť vykonané generálne upratovanie

d)     v priestoroch, v ktorých sa uskutočňuje dezinsekcia, je možné manipulovať s potravinami, pretože dnešné chemické prostriedky nie sú zdraviu škodlivé