Vyskúšajte sa z kapitoly Program ozdravenia výživy obyvateľstva

Ikona iDevice

1.      Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:

 

a)      zvýšiť príjem vitamínov C a E

b)     zvýšiť príjem jednoduchých sacharidov ako rýchlych zdrojov energie

c)     zvýšiť príjem nenasýtených mastných kyselín typu ω-3 (rýb)

d)     zvýšiť príjem vápnika a horčíka

Ikona otáznika pros. iDevice

2. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:

  

znížiť príjem rastlinných a živočíšnych bielkovín

znížiť príjem nenasýtených mastných kyselín typu ω-6

znížiť príjem komplexných sacharidov ako pomalých zdrojov energie

znížiť denný energetický príjem

Ikona otáznika pros. iDevice

3. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010 znížiť príjem výživových zložiek tak, aby:

  

sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 30 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 5 %, mononenasýtené mastné kyseliny 15 %, polynenasýtené mastné kyseliny 10 %

sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 30 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 10 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 10 %

sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 20 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 5 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 5 %

sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 25 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 10 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 5 %

Ikona iDevice

4. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:

a) znížiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku

b) zvýšiť spotrebu strukovín

c) zvýšiť spotrebu obilninových výrobkov z bielej múky

d) znížiť spotrebu kuchynskej soli

Ikona iDevice

5. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:

a) znížiť spotrebu mäsa a mäsových výrobkov

b) znížiť spotrebu syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku

c) zvýšiť spotrebu zemiakov

d) zvýšiť spotrebu sladených minerálnych vôd