Vyskúšajte sa z kapitoly Program ozdravenia výživy obyvateľstva
1. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:
a) zvýšiť príjem vitamínov C a E
b) zvýšiť príjem jednoduchých sacharidov ako rýchlych zdrojov energie
c) zvýšiť príjem nenasýtených mastných kyselín typu ω-3 (rýb)
d) zvýšiť príjem vápnika a horčíka
2. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:
znížiť príjem rastlinných a živočíšnych bielkovín | |
znížiť príjem nenasýtených mastných kyselín typu ω-6 | |
znížiť príjem komplexných sacharidov ako pomalých zdrojov energie | |
znížiť denný energetický príjem |
3. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010 znížiť príjem výživových zložiek tak, aby:
sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 30 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 5 %, mononenasýtené mastné kyseliny 15 %, polynenasýtené mastné kyseliny 10 % | |
sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 30 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 10 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 10 % | |
sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 20 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 5 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 5 % | |
sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 25 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 10 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 5 % |
4. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:
a) znížiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku
b) zvýšiť spotrebu strukovín
c) zvýšiť spotrebu obilninových výrobkov z bielej múky
d) znížiť spotrebu kuchynskej soli
5. Program ozdravenia výživy obyvateľstva má za cieľ do roku 2010:
a) znížiť spotrebu mäsa a mäsových výrobkov
b) znížiť spotrebu syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku
c) zvýšiť spotrebu zemiakov
d) zvýšiť spotrebu sladených minerálnych vôd