Racionálna výživa
- uvedomiť si význam racionálnej výživy v strave človeka
- oboznámiť sa so správnymi stravovacími návykmi
- osvojiť si zásady správnej výživy
racionálna výživa, správna výživa, energia, bielkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, antioxidanty
Aký má význam racionálna výživa?
K zvýšeniu kvality života, zachovaniu, podpore zdravia i pocitu pohody prispieva aj správna výživa. Samozrejme, najlepšie je osvojiť si a uplatňovať správne návyky v stravovaní už v detskom veku. Odborníci dokonca poukazujú na to, že na zdravý vývoj jedinca a prevenciu civilizačných ochorení i vo vyššom veku je nevyhnutná zdravá a primeraná výživa už počas vnútromaternicového vývoja jedinca.
Racionálna výživa predstavuje systém, ktorý kvalitou a kvantitou živín a ostatných biogénnych látok, úpravou pokrmov, spôsobom a rytmom podávania denných jedál zodpovedá odporúčaniam podľa najnovších vedeckých poznatkov.
Pri zdôraznení pozitívneho funkčného hľadiska ide o taký príjem stravy, pri ktorom sa optimálne uchováva a rozvíja zdravý ľudský organizmus a vytvárajú sa predpoklady :
- prevencie ochorení
- dosiahnutia dlhého veku
- vysokej výkonnosti a funkčnej zdatnosti
- reprodukcie zdravého potomstva
Čo a v akom množstve by mala obsahovať naša strava?
Zásady správnej výživy spočívajú v našich podmienkach na nasledujúcich princípoch:
Optimálny príjem energie
Cieľom správnej výživy je dosiahnutie odporúčaného normálneho podielu základných živín v strave:
- bielkoviny: 10 – 15 %
- tuky menej ako 30 %
- sacharidy: 55 % a viac
Nízky príjem tuku
Tuky majú tvoriť menej ako 30 % prijímanej energie, čo treba v našich podmienkach dosiahnuť rešpektovaním nasledujúcich zásad:
- znížiť saturované (nasýtené) mastné kyseliny (živočíšne)
- udržať polynenasýtené n-6 MK (rastlinné – slnečnicový, repkový a iné rastlinné oleje)
- zvýšiť mononenasýtené n-9 MK (rastlinné – olivový olej)
- výrazne zvýšiť polynenasýtené n-3 MK (ryby)
- príjem cholesterolu – menej ako 300 mg/deň
Optimálny príjem bielkovín
Na zabezpečenie optimálneho príjmu všetkých esenciálnych aminokyselín treba prijímať menej ako 50 % živočíšnych a viac ako 50 % rastlinných bielkovín. Celkový príjem bielkovín by mal predstavovať 10 – 15 % prijímanej energie. Zdrojmi sú biele mäso, ryby, strukoviny, nízkotučné mliečne výrobky.
Príjem komplexných sacharidov
Sacharidy by mali tvoriť viac ako 55 % energetického príjmu (z toho menej ako 10 % rafinovaného cukru). Ako zdroj sacharidov by sme mali v strave preferovať celozrnné výrobky, ryžu, zemiaky, ovocie, med. Rafinovaný cukor obmedzovať v čo najväčšej miere.
Príjem vlákniny
Prísun rozpustnej a nerozpustnej vlákniny je podľa normy 25 – 35 g/deň pre dospelého človeka, ale v súčasnosti sa skutočná spotreba pohybuje okolo 15 – 16 g/deň.
Príjem mikronutrientov
V našich podmienkach je nevyhnutné zvýšiť príjem:
- ovocia, zeleniny
- vitamínov C, E, A, β-karoténu (antioxidantov)
- Fe, Se, Zn
Zníženie príjmu niektorých iných zložiek stravy
Z ostatných zásad sú dôležité najmä nasledujúce:
- zníženie príjmu NaCl na menej ako 5 – 7 g za deň
- znížiť príjem údených a pečených zložiek stravy
Frekvencia príjmu jedál
Odporúča sa konzumovať 3 – 5 jedál denne
Optimálna kultúra stolovania
Racionálna výživa predstavuje taký príjem potravy, pri ktorom sa optimálne uchováva a rozvíja zdravý ľudský organizmus a vytvárajú sa predpoklady:
- prevencie ochorení
- dosiahnutia dlhého veku
- vysokej výkonnosti a funkčnej zdatnosti
- reprodukcie zdravého potomstva
Zásady správnej výživy spočívajú v našich podmienkach na nasledujúcich princípoch: optimálny príjem energie, nízky príjem tuku, optimálny príjem bielkovín, dostatočný príjem komplexných sacharidov, dostatok vlákniny, príjem vitamínov a minerálnych látok, zníženie príjmu NaCl, pečených a údených jedál, frekvencia príjmu jedál (3 – 5 jedál/deň), optimálna kultúra stravovania.
Magula, Daniel a i. 2001. Výživa a zdravie. 1. vyd. Nitra : SPU, 2001. 159 s. ISBN 80-7137-948-4.
KUNOVÁ, V. 2004. Zdravá výživa. Bratislava : Grada Publishing, a. s. vyd. 1., 2004. ISBN 80-247-0736-5.