Zdravý potravinový plán

Ikona prostriedku iDevice Ciele
  • vedieť sa správne orientovať pri výbere potravín
  • osvojiť si zdravý potravinový plán
  • osvojiť si princíp 3: pestrosť, striedmosť, vyváženosť
  • osvojiť si princíp 5: päť potravinových skupín
  • osvojiť si princíp 7: sedem diétnych pravidiel

Ikona prostriedku iDevice Kľúčové slová

zdravý potravinový plán, algoritmus „3-5-7“, striedmosť, pestrosť, vyváženosť


Pri výbere potravín v stravovaní je správne orientovať sa na zdravý potravinový plán, ktorý predstavuje tzv. algoritmus „3-5-7“.

Princíp „3“ predstavujú tri kľúčové slová:

Striedmosť – dotýka sa kvantitatívnej stránky potravy. Znamená ani veľa, ani málo – a to živín, ako aj potravín. Nadmernosť vedie k tukovým zásobám, preto musí byť energetický príjem sledovaný energetickým výdajom. Jesť málo vedie zase k zníženiu telesnej hmotnosti a k deficiencii živín. Odporúčaná dávka jednotlivca je individualizovaná.

Pestrosť  – znamená uplatňovať vo výžive pravidlo „päť“ (bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerálne látky), konzumovať pestrú stravu zloženú zo všetkých 5 potravinových skupín (obilniny, ovocie, zeleninu, mlieko, mäso a ich produkty). Znamená tiež uplatňovať zámennosť (vymeniteľnosť) napr. v oblasti bielkovín: mäso, tvaroh, syry, strukoviny, zemiaky, mlieko. Opakom pestrosti je jednostrannosť, čomu by sme sa mali v našej strave vyhýbať.

Vyváženosť – znamená vyvážený pomer základných živín: bielkovín, sacharidov, tukov, minerálnych látok a vitamínov. Vyváženosť znamená:

  • znalosť o výžive
  • oslobodenie sa od pretrvávajúcich kultúrnych tradícií alebo mýtov

Princíp „5“ predstavuje 5 potravinových skupín, z ktorých v roku 1992 doktor Victor Herbert zostavil pyramídu zdravej výživy. Pyramída predstavuje denný výber potravín, pričom okrem ich kvality zohľadňuje aj kvantitu.

Princíp „5“ znamená aj päť odporúčaní:

  1. Denne prijímať päť porcií ovocia
  2. Denne prijímať ovocie, ktoré je zdrojom vitamínu A (β-karoténu)
  3. Denne prijímať ovocie, ktoré je dobrým zdrojom vitamínu C 
  4. Denne prijímať ovocie, ktoré je dobrým zdrojom vlákniny
  5. Konzumovať listovú zeleninu niekoľkokrát v týždni

Ikona prostriedku iDevice Obrázková galéria
Zobraziť obrázok: Zdroj β-karoténu
Zdroj β-karoténu
Zobraziť obrázok: zdroj vitamínu C
zdroj vitamínu C
Zobraziť obrázok: zdroj vlákniny
zdroj vlákniny
Zobraziť obrázok: zdroj listovej zeleniny
zdroj listovej zeleniny
Ikona iDevice Pouvažujte

1. Vymenujte aspoň tri druhy ovocia, ktoré sú dobrým zdrojom:

a) β-karoténu

b) vitamínu C

c) vlákniny

2. Akému ochoreniu by ste u detí predchádzali, keby ste im v strave podávali listovú zeleninu?

img279_3

Princíp „7“ predstavuje 7 diétnych pravidiel – potravinových odporúčaní:

Pravidlo 1: Jesť pestrú stravu! Vedci identifikovali 50 rozličných nutrientov, ktoré sú esenciálne. Potravinová pyramída ich dostatočne obsahuje.

Pravidlo 2: Udržiavať ideálnu hmotnosť zodpovedajúcu veku a pohlaviu! (Dôsledkom nedodržiavania tejto zásady je obezita, hypertenzia, diabetes mellitus…)

Pravidlo 3: Preferovať jedlá s nízkym obsahom nasýtených tukov!

Pravidlo 4: Preferovať zeleninu a ovocie!

Pravidlo 5: Používať minimálne množstvo cukru!

Pravidlo 6: Používať minimálne množstvo soli!

Pravidlo 7: Alkohol konzumovať s mierou! (Dotýka sa len dospelých osôb.)

Ikona prostriedku iDevice Zhrnutie

Pri výbere potravín v stravovaní je správne orientovať sa na zdravý potravinový plán, ktorý predstavuje tzv. algoritmus „3-5-7“:

Princíp 3: pestrosť, striedmosť, vyváženosť

Princíp 5: predstavuje konzumáciu 5 potravinových skupín (obilniny, ovocie, zelenina, mäso, mlieko a výrobky z nich)

Princíp 7: (jesť pestrú stravu, udržiavať ideálnu telesnú hmotnosť, preferovať zeleninu a ovocie, používať minimálne množstvo soli, cukru, jedál s obsahom nasýtených mastných kyselín, alkohol konzumovať s mierou)


Ikona prostriedku iDevice Doplňujúca literatúra

MAĽA, Pavel – DUDRÍKOVÁ, Eva 2000. Správna výživa ľudí. 1. vyd. Košice : Univerzita veterinárneho lekárstva, 2000. 232 s. ISBN 80-88985-27-7.

KUNOVÁ, V. 2004. Zdravá výživa. Bratislava : Grada Publishing, a. s. vyd. 1., 2004. ISBN 80-247-0736-5.

http://www.5amtag.de