Program ozdravenia výživy obyvateľstva

Ikona prostriedku iDevice Ciele
  • oboznámiť sa s Programom ozdravenia výživy obyvateľstva
  • poznať ciele, ktoré majú byť splnené do roku 2010
  • vedieť uplatniť požadované zníženie resp. zvýšenie spotreby potravín

Ikona prostriedku iDevice Kľúčové slová

Program ozdravenia výživy obyvateľstva, Národný program podpory zdravia, podpora zdravia, výživové faktory, spotreba potravín


img284_3

Na zabezpečenie zodpovedajúcej výživy prijala vláda SR v roku 1999 Program ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorý sleduje zlepšenie súčasného štandardu výživy a tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva – pri plnom využití jedného z najvýznamnejších faktorov prevencie: správnej výživy vo vzťahu k veku, pohlaviu, zamestnaniu a k daným životným podmienkam človeka. Program vychádza z dosiaľ prijatých dokumentov Svetovej zdravotníckej organizácie a v Slovenskej republike najmä z Národného programu podpory zdravia

img285_3

Konkrétne ciele

    1. Výživové faktory

    a) Do roku 2010 dosiahnuť zníženie:

  • denného energetického príjmu o 10 %
  • príjmu tukov ako živiny najmenej o 20 %, príjmu cholesterolu o 30 %
  • živočíšnych bielkovín o 10 %
  • sacharózy (repného cukru) o 30 – 40 %
  • chloridu sodného (kuchynskej soli) o 30 %

b) Znížiť príjem výživových zložiek tak, aby:

  • sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 30 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 10 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 10 %
  • energetický príjem z bielkovín predstavoval 10 – 12 % energetického príjmu

img287_3

c) Do roku 2010 docieliť zvýšenie príjmu:

  • vitamínu C a β-karoténu
  • komplexných sacharidov (polysacharidov a vlákniny)
  • nenasýtených mastných kyselín typu ω-3 (rybieho pôvodu)
  • horčíka a vápnika
  • stopových prvkov zinku a selénu
Ikona iDevice Pouvažujte

1. Konzumáciou ktorých potravín by ste dosiahli zvýšenie príjmu:

a)     vitamínu C

b)     komplexných sacharidov

c)     vápnika

d)     zinku

img289_3

2.Potraviny

Do spotreby potravín treba premietnuť uvedené požiadavky takto:

a) znížiť spotrebu:

  • tučných druhov mäsa a výrobkov z nich s vysokým obsahom tuku
  • plnotučného mlieka
  • syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku
  • vajec
  • živočíšnych tukov (slaniny, bravčovej masti, masla a smotany a pod.)
  • rastlinných stužených tukov
  • cukru, cukrárenských výrobkov a výrobkov z vysoko vymieľanej múky
  • kuchynskej soli
  • alkoholických nápojov
img290_3

a) zvýšiť spotrebu:

  • obilnín a výrobkov z celozrnných a tmavých múk
  • strukovín a najmä sóje
  • rýb (ω-3 polynenasýtených mastných kyselín)
  • kyslo-mliečnych výrobkov, tvarohu a syrov s nízkym obsahom tuku (do 20 % tuku v sušine)
  • zeleniny a ovocia
  • zemiakov
  • hydiny (kurčatá, morky)
  • prírodných minerálnych stolových vôd
Ikona prostriedku iDevice Zhrnutie

Na zabezpečenie zodpovedajúcej výživy prijala vláda SR v roku 1999 Program ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorý sleduje zlepšenie súčasného štandardu výživy a tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva. Program obsahuje nasledujúce ciele: Do roku 2010 dosiahnuť zníženie (denného energetického príjmu, príjmu tukov, príjmu cholesterolu, živočíšnych bielkovín, sacharózy (repného cukru), chloridu sodného (kuchynskej soli), zvýšenie príjmu (vitamínu C a β-karoténu, celkových sacharidov (polysacharidov a vlákniny), nenasýtených mastných kyselín typu n-3 (rybieho pôvodu), horčíka a vápnika, stopových prvkov zinku a selénu). Do spotreby potravín treba premietnuť uvedené požiadavky takto: znížiť spotrebu (tučných druhov mäsa a výrobkov z nich s vysokým obsahom tuku, plnotučného mlieka, syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku, vajec, živočíšnych tukov a rastlinných stužených tukov, cukru, cukrárenských výrobkov a výrobkov z vysoko vymieľanej múky, kuchynskej soli, alkoholických nápojov a zvýšiť spotrebu (obilnín a výrobkov z celozrnných a tmavých múk, strukovín a najmä sóje, rýb, kyslo-mliečnych výrobkov, tvarohu a syrov s nízkym obsahom tuku, zeleniny a ovocia, zemiakov, hydiny, prírodných minerálnych stolových vôd.


Ikona prostriedku iDevice Doplňujúca literatúra

www.mpsr.sk (Zelená správa)

www.vyzivapresrdce.sk

http://www.uvzsr.sk/vz/nppz.htm