Program ozdravenia výživy obyvateľstva
- oboznámiť sa s Programom ozdravenia výživy obyvateľstva
- poznať ciele, ktoré majú byť splnené do roku 2010
- vedieť uplatniť požadované zníženie resp. zvýšenie spotreby potravín
Program ozdravenia výživy obyvateľstva, Národný program podpory zdravia, podpora zdravia, výživové faktory, spotreba potravín
Na zabezpečenie zodpovedajúcej výživy prijala vláda SR v roku 1999 Program ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorý sleduje zlepšenie súčasného štandardu výživy a tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva – pri plnom využití jedného z najvýznamnejších faktorov prevencie: správnej výživy vo vzťahu k veku, pohlaviu, zamestnaniu a k daným životným podmienkam človeka. Program vychádza z dosiaľ prijatých dokumentov Svetovej zdravotníckej organizácie a v Slovenskej republike najmä z Národného programu podpory zdravia
Konkrétne ciele
1. Výživové faktory
a) Do roku 2010 dosiahnuť zníženie:
- denného energetického príjmu o 10 %
- príjmu tukov ako živiny najmenej o 20 %, príjmu cholesterolu o 30 %
- živočíšnych bielkovín o 10 %
- sacharózy (repného cukru) o 30 – 40 %
- chloridu sodného (kuchynskej soli) o 30 %
b) Znížiť príjem výživových zložiek tak, aby:
- sa tuk podieľal na celkovom energetickom príjme maximálne 30 % s nasledujúcou štruktúrou: nasýtené mastné kyseliny 10 %, mononenasýtené mastné kyseliny 10 %, polynenasýtené mastné kyseliny 10 %
- energetický príjem z bielkovín predstavoval 10 – 12 % energetického príjmu
c) Do roku 2010 docieliť zvýšenie príjmu:
- vitamínu C a β-karoténu
- komplexných sacharidov (polysacharidov a vlákniny)
- nenasýtených mastných kyselín typu ω-3 (rybieho pôvodu)
- horčíka a vápnika
- stopových prvkov zinku a selénu
1. Konzumáciou ktorých potravín by ste dosiahli zvýšenie príjmu:
a) vitamínu C
b) komplexných sacharidov
c) vápnika
d) zinku
2.Potraviny
Do spotreby potravín treba premietnuť uvedené požiadavky takto:
a) znížiť spotrebu:
- tučných druhov mäsa a výrobkov z nich s vysokým obsahom tuku
- plnotučného mlieka
- syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku
- vajec
- živočíšnych tukov (slaniny, bravčovej masti, masla a smotany a pod.)
- rastlinných stužených tukov
- cukru, cukrárenských výrobkov a výrobkov z vysoko vymieľanej múky
- kuchynskej soli
- alkoholických nápojov
a) zvýšiť spotrebu:
- obilnín a výrobkov z celozrnných a tmavých múk
- strukovín a najmä sóje
- rýb (ω-3 polynenasýtených mastných kyselín)
- kyslo-mliečnych výrobkov, tvarohu a syrov s nízkym obsahom tuku (do 20 % tuku v sušine)
- zeleniny a ovocia
- zemiakov
- hydiny (kurčatá, morky)
- prírodných minerálnych stolových vôd
Na zabezpečenie zodpovedajúcej výživy prijala vláda SR v roku 1999 Program ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorý sleduje zlepšenie súčasného štandardu výživy a tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva. Program obsahuje nasledujúce ciele: Do roku 2010 dosiahnuť zníženie (denného energetického príjmu, príjmu tukov, príjmu cholesterolu, živočíšnych bielkovín, sacharózy (repného cukru), chloridu sodného (kuchynskej soli), zvýšenie príjmu (vitamínu C a β-karoténu, celkových sacharidov (polysacharidov a vlákniny), nenasýtených mastných kyselín typu n-3 (rybieho pôvodu), horčíka a vápnika, stopových prvkov zinku a selénu). Do spotreby potravín treba premietnuť uvedené požiadavky takto: znížiť spotrebu (tučných druhov mäsa a výrobkov z nich s vysokým obsahom tuku, plnotučného mlieka, syrov a jogurtov s vysokým obsahom tuku, vajec, živočíšnych tukov a rastlinných stužených tukov, cukru, cukrárenských výrobkov a výrobkov z vysoko vymieľanej múky, kuchynskej soli, alkoholických nápojov a zvýšiť spotrebu (obilnín a výrobkov z celozrnných a tmavých múk, strukovín a najmä sóje, rýb, kyslo-mliečnych výrobkov, tvarohu a syrov s nízkym obsahom tuku, zeleniny a ovocia, zemiakov, hydiny, prírodných minerálnych stolových vôd.