Vyskúšajte sa z kapitoly Zdravý potravinový plán

Ikona iDevice

1.      Pri výbere potravín v stravovaní sa odporúča:

 

a)      striedmosť v jedle

b)     konzumovať bielkoviny a sacharidy na úkor tukov

c)     konzumovať zeleninu a ovocie namiesto mliečnych výrobkov a mäsa

d)     vyvážený príjem bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálnych látok

Ikona otáznika pros. iDevice

2. Aký je optimálny príjem ovocia a zelenina za deň?

  

2 porcie

3 porcie

4 porcie

5 porcií

Ikona otáznika pros. iDevice

3. Odporúča sa konzumovať ovocie, ktoré je dobrým zdrojom:

  

vitamínov A, C a vlákniny

vitamínov E, C a A

vitamínov A, E a vlákniny

vitamínov C, D a vlákniny

Ikona otáznika pros. iDevice

4. Je optimálne, keď je listová zelenina v našej strave zastúpená:

  

niekoľkokrát/deň

niekoľkokrát/týždeň

niekoľkokrát/mesiac

niekoľkokrát/rok

Ikona iDevice

5. Riziková je strava:

a) s vysokým obsahom nasýtených tukov

b) s vysokým obsahom ω-3 mastných kyselín

c) s nízkym obsahom vlákniny

d) s nízkym obsahom cukru a soli