Vyskúšajte sa z kapitoly Zdravý potravinový plán
1. Pri výbere potravín v stravovaní sa odporúča:
a) striedmosť v jedle
b) konzumovať bielkoviny a sacharidy na úkor tukov
c) konzumovať zeleninu a ovocie namiesto mliečnych výrobkov a mäsa
d) vyvážený príjem bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálnych látok
2. Aký je optimálny príjem ovocia a zelenina za deň?
2 porcie | |
3 porcie | |
4 porcie | |
5 porcií |
3. Odporúča sa konzumovať ovocie, ktoré je dobrým zdrojom:
vitamínov A, C a vlákniny | |
vitamínov E, C a A | |
vitamínov A, E a vlákniny | |
vitamínov C, D a vlákniny |
4. Je optimálne, keď je listová zelenina v našej strave zastúpená:
niekoľkokrát/deň | |
niekoľkokrát/týždeň | |
niekoľkokrát/mesiac | |
niekoľkokrát/rok |
5. Riziková je strava:
a) s vysokým obsahom nasýtených tukov
b) s vysokým obsahom ω-3 mastných kyselín
c) s nízkym obsahom vlákniny
d) s nízkym obsahom cukru a soli