Vzdelávací program
Vyskúšajte sa z kapitoly Racionálna výživa
1. Racionálna výživa prestavuje taký príjem potravy, pri ktorom sa vytvárajú predpoklady:
a) dosiahnutia dlhého veku
b) redukcie telesnej hmotnosti
c) prevencie srdcovo-cievnych chorôb
d) prevencie alergických ochorení
2. Ktorá z uvedených živín má byť najväčším zdrojom energie v potrave?
tuky | |
bielkoviny | |
sacharidy | |
vitamíny + minerálne látky |
3. V našej strave by sme mali výrazne zvýšiť prísun ω-3 mastných kyselín, t. j.:
hydinového mäsa | |
ovocia | |
rýb | |
slnečnicového oleja |
4. Odporúča sa konzumovať ......... jedál/deň.
2 – 3 | |
2 – 4 | |
3 – 4 | |
3 – 5 |
5. Príjem NaCl v strave by nemal byť vyšší ako:
2 – 5 g/deň | |
5 – 7 g/deň | |
7 – 10 g/deň | |
12 – 15 g/deň |