Vláknina

Pojmom vláknina označujeme súčasti rastlín a plodov, ktoré v nezmenenej forme prechádzajú tráviacim ústrojenstvom a nepodliehajú enzymatickému štiepeniu ani vstrebávaniu. Najčastejšie sa pod pojem vláknina zaraďuje celulóza a lignín, ktoré spolu vytvárajú skupinu nazývanú „hrubá vláknina“. Ak k tejto skupine pridáme hemicelulózy a pektíny, tejto rozsiahlejšej skupine látok hovoríme „potravinová vláknina“. Pod názvom vláknina sa skrývajú i iné, viac či menej známe zložky potravy, ako sú o. i. rastlinné gumy a slizy. Z chemického hľadiska sú to s výnimkou lignínu polysacharidy. Rozoznávame dva základné druhy vlákniny v potrave: vo vode nerozpustnúvo vode rozpustnú.

rozpustná vláknina

nerozpustná vláknina

pektíny, hemicelulózy, gumy, slizy

celulóza, lignín

Nachádzajú sa v dužine ovocia vo forme koloidných zlúčenín a  viskóznych polysacharidov

Tvoria šupky a vonkajšie obaly semien, zeleniny a ovocia. Vo vode sa ani čiastočne nerozpúšťajú

Hlavný účinok:

- schopnosť viazať cholesterol a tým znižovať jeho hladinu

- spomaľuje vstrebávanie sacharidov, a tým umožňuje pozvoľné uvoľňovanie energie do krvi

Hlavný účinok:

- zväčšuje objem stolice

- urýchľuje vyprázdňovanie

- skracuje kontakt črevnej steny s črevným obsahom

- dáva pocit sýtosti

Zdroje:

- zelenina: brokolica, kapusta, strukoviny

- ovocie: dužina jabĺk, marhúľ, banánov, mandarínky, grapefruity, pomaranče, broskyne, slivky, sušené ovocie (sušením sa obsah vlákniny zvyšuje)

- obilniny: ovos a jačmeň

Zdroje:

- ovocie: šupky jabĺk, hrušiek, broskýň, marhúľ, zemiakové šupky

- zelenina: mrkva, kaleráb

- obilniny: otruby, celozrnný chlieb a pečivo