Vláknina
Pojmom vláknina označujeme súčasti rastlín a plodov, ktoré v nezmenenej forme prechádzajú tráviacim ústrojenstvom a nepodliehajú enzymatickému štiepeniu ani vstrebávaniu. Najčastejšie sa pod pojem vláknina zaraďuje celulóza a lignín, ktoré spolu vytvárajú skupinu nazývanú „hrubá vláknina“. Ak k tejto skupine pridáme hemicelulózy a pektíny, tejto rozsiahlejšej skupine látok hovoríme „potravinová vláknina“. Pod názvom vláknina sa skrývajú i iné, viac či menej známe zložky potravy, ako sú o. i. rastlinné gumy a slizy. Z chemického hľadiska sú to s výnimkou lignínu polysacharidy. Rozoznávame dva základné druhy vlákniny v potrave: vo vode nerozpustnú a vo vode rozpustnú.
rozpustná vláknina | nerozpustná vláknina |
pektíny, hemicelulózy, gumy, slizy | celulóza, lignín |
Nachádzajú sa v dužine ovocia vo forme koloidných zlúčenín a viskóznych polysacharidov | Tvoria šupky a vonkajšie obaly semien, zeleniny a ovocia. Vo vode sa ani čiastočne nerozpúšťajú |
Hlavný účinok: - schopnosť viazať cholesterol a tým znižovať jeho hladinu - spomaľuje vstrebávanie sacharidov, a tým umožňuje pozvoľné uvoľňovanie energie do krvi | Hlavný účinok: - zväčšuje objem stolice - urýchľuje vyprázdňovanie - skracuje kontakt črevnej steny s črevným obsahom - dáva pocit sýtosti |
Zdroje: - zelenina: brokolica, kapusta, strukoviny - ovocie: dužina jabĺk, marhúľ, banánov, mandarínky, grapefruity, pomaranče, broskyne, slivky, sušené ovocie (sušením sa obsah vlákniny zvyšuje) - obilniny: ovos a jačmeň | Zdroje: - ovocie: šupky jabĺk, hrušiek, broskýň, marhúľ, zemiakové šupky - zelenina: mrkva, kaleráb - obilniny: otruby, celozrnný chlieb a pečivo |