Toxoinfekcie
Toxoinfekcie sú najčastejšie vyvolané salmonelami. Salmonely, ako väčšina ostatných mikroorganizmov z čeľade Enterobacteriaceae, sú fakultatívne anaeróby.
U ľudí vyvolávajú prudké zápaly črevnej a žalúdočnej sliznice spojené s horúčkou a hnačkami a okrem toho svojimi bakteriálnymi jedmi (endotoxínmi) príznaky celkovej otravy. Začínajú obvykle za 12 až 24 hodín po požití nakazeného pokrmu. Do týždňa býva postihnutý obvykle zdravý, ale môže ešte určitú dobu vylučovať stolicou choroboplodné zárodky.
Medzi potraviny, ktoré sú typickým prostredím pre rast salmonel patrí mäso, najmä mleté, hydina, vajcia, vaječné výrobky, sušené mlieko, zmrzlina, cukrárske a lahôdkárske výrobky.
Na životaschopnosť salmonel je dôležitou podmienkou teplota, ktorá sa môže využiť k preventívnym opatreniam. Pri bežných mraziacich postupoch treba počítať s prežitím salmonel. Pri −23 °C prežívajú 6 – 7 rokov. V chladničkových teplotách v priemere 599 dní.
V poslednej dobe sušené výrobky mliečne či vaječné sú občas kontaminované salmonelami. Salmonely v sušených výrobkoch môžu prežívať aj niekoľko mesiacov, ale nemnožia sa. K ich rozmnožovaniu dochádza vtedy, keď sa tieto výrobky zriedia s vodou.