Osteoporóza

Ikona prostriedku iDevice Ciele
  • uvedomiť si závažnosť tejto choroby
  • pochopiť princíp novotvorby a odbúravania kostnej hmoty
  • poznať rizikové a protektívne (ochranné) faktory osteoporózy
  • uvedomiť si význam výživy v boji s osteoporózou

Ikona prostriedku iDevice Kľúčové slová

osteoporóza, novotvorba a odvápňovanie kostí, zlomeniny krčka stehennej kosti, stavcov a predlaktia, rizikové faktory, prevencia


img410_3

Čo je osteoporóza?

Osteoporóza, ľudovo nazývaná rednutie alebo odvápňovanie kostí, patrí medzi metabolické kostné choroby, ktorých výskyt sa v posledných rokoch v civilizovaných krajinách neustále veľmi rýchlo zvyšuje.

Osteoporotický syndróm sa definuje ako patologický úbytok anorganickej i organickej časti kosti so zmenami mikroštruktúry a funkcie kosti. Je príčinou zvýšenej krehkosti kostí s následným zvýšením rizika vzniku zlomenín. Typickou je zlomenina krčka stehennej kosti, zlomeniny stavcov a predlaktia.

Treba sa osteoporózy obávať?

Osteoporóza je nielen veľmi rozšírená choroba, ale má aj závažné následky – úmrtie a dramaticky zhoršená kvalita života.

Asi tretina osôb po zlomenine krčka stehennej kosti do roka zomiera, asi tretina je odkázaná na opateru iných a len zbytok sa vyhojí úplne a sú schopní sebaopatery!

Táto zlomenina je na 7. mieste najčastejších príčin úmrtí hospitalizovaných pacientov v SR. Riziko úmrtia po zlomenine stehennej kosti u 50-ročnej ženy je rovnaké ako úmrtie na rakovinu prsníka a 4× väčšie ako na rakovinu maternice!!! Zlomeniny stavcov tiež trvalo znižujú kvalitu života svojou nástojčivou bolestivosťou a obmedzovaním hybnosti chrbtice.

Ikona iDevice „Doplňovačka“

1. Minerál, ktorý má rozhodujúcu úlohu pri tvorbe kostí, sa nazýva .

  

Čo sa deje s našimi kosťami počas života?

Kosť nie je tvrdá, neživá hmota, ale živé tkanivo. Počas života sa kostná hmota stále obmieňa. Neustále v nej priebehajú dva úzko späté procesy – odbúravanienovotvorba. Vo fáze rastu a dospievania je v prevahe novotvorba kosti. Počas mladosti, približne až do 35 rokov života, si telo samo ukladá vápnik do kostí, ktoré zostávajú husté a silné. Väčšina ľudí má najviac kostnej hmoty vo veku 25 až 35 rokov. Po 35. roku života nastáva prevaha odbúravania kosti na úkor novotvorby a kostná hmota v tele človeka postupne ubúda. Žiaľ, kosti slabnú postupne a nebadane v priebehu mnohých rokov, ba dokonca desaťročí. Preto sa toto ochorenie nazýva tiež „tichým zabijakom kostí“. Ochorenie sa spravidla diagnostikuje veľmi neskoro, v čase, keď už dochádza k lámavosti kostí.

Ikona prostriedku iDevice Obrázková galéria
Zobraziť obrázok: Kosť postihnutá osteoporózou
Kosť postihnutá osteoporózou
Zobraziť obrázok: Zdravá kosť
Zdravá kosť

Úspešný zápas s osteoporózou spočíva predovšetkým v prevencii.

V princípe sa prevencia rozdeľuje na tri fázy:

  • primárna prevencia – dotýka sa obdobia rastu kostí, t. j. obdobia detstva a rannej dospelosti. Jej cieľom je nadobudnúť do 35 rokov najväčšie množstvo kostnej hmoty. Hlavným prostriedkom je dostatočná váhonosná záťaž kostí (chôdza, alebo stoj vo vzpriamenej polohe) a správna výživa (hlavne dostatočný prísun vápnika).
img418_3
  • sekundárna prevencia  – dotýka sa obdobia dospelosti a zvlášť u žien obdobia menopauzy. Jej cieľom je spomaliť odbúravanie kosti a tým obmedziť stratu kostnej hmoty. Sem patria opäť prostriedky pohybu a výživy, ale u žien k nim pristupuje aj hormonálne substitučná liečba, ktorú podáva a riadi gynekológ.
  • terciárna prevencia – dotýka sa osôb s už prítomným zlomeninami, hlavne v pokročilom veku. Jej cieľom je zabrániť, prípadne oddialiť vznik ďalších zlomenín. Popri prostriedkoch pohybu a výživy sem patrí adekvátna liečba pridružených chorôb a úprava, či odstránenie architektonických nástrah (prahy dverí, šnúry spotrebičov, šmýkajúce sa koberce, vlhké a šmykľavé schody a podlahy).

Ikona iDevice Pouvažujte

1. Vymenujte potraviny, ktorými je možné preventívne pôsobiť proti vzniku osteoporózy.

img420_3

Ktoré osoby sú osteoporózou najviac ohrozené?

Osteoporóza sa vyskytuje takmer u každej ženy po prechode a vo veku vyše 75 rokov sa až 50 % žien stretáva s nejakými príznakmi osteoporózy. Ženy sú ohrozené ešte väčšmi než muži, najmä ak im operatívne odobrali vaječníky, a ďalej po prechode, lebo sa začne strácať hormón estrogén, ktorý spomaľuje rednutie kostných tkanív. Ohrozené sú ženy, ktoré ešte nerodili, význam tiež zohráva genetika. Viac je postihnutá belošská rasa, medzi černošskými ženami je osteoporóza veľmi zriedkavá.

img421_3

Vek, pohlavie, rasa, rodinný výskyt sú faktory, ktoré žiaľ ovplyvniť nevieme. Na druhej strane je však známe, že životospráva (životný štýl a výživa) sa môžu podieľať na prevencii tohto ochorenia najmenej 50 percentami. Už od detstva treba viesť deti ku správnej životospráve a optimálnemu príjmu živín. Populárne odtučňovacie kúry v mladom veku u dievčat sú žiaľ tým najlepším predpokladom pre vznik osteoporózy v neskoršom veku. Hamburgery, hot-dogy, Coca-Cola, nedostatok mliečnej stravy sú príčinou predčasného rozvoja osteoporózy, ako to možno pozorovať v prípade USA a iných civilizovaných krajín. Všeobecná tendencia k znižovaniu fyzickej aktivity a pohybu (málo chôdze, časté cestovanie autom…) sú ďalšími faktormi, ktoré prispievajú k predčasnému rednutiu kostí a k zvýšenému riziku ospeoporotických zlomenín so všetkými ich dôsledkami.

Ikona iDevice Pouvažujte

1. Pokúste sa vysvetliť, prečo sú černosi menej ohrození vznikom osteoporózy na rozdiel od belošskej rasy.

img423_3

Ako môže životospráva ovplyvniť priebeh osteoporózy?

Vápnik a osteoporóza

Odporúčaná denná dávka vápnika pre deti predškolského veku je 900 mg/deň, pre deti vo veku 7 – 10 rokov 1 000 mg/deň a 11 – 18 ročné deti by mali denne konzumovať 1 200 mg/deň. Mlieko a mliečne výrobky sú jeden zo spôsobov, ako zásobiť svoju kostnú banku vápnikom a znížiť riziko vzniku osteoporózy.

Prívod vápnika možno zvýšiť aj konzumáciou orechov, maku (z rastlinných zdrojov obsahuje najviac vápnika), sardiniek. Z rastlinných zdrojov sú naň bohaté najmä kučeravý kel, brokolica, petržlenová vňať, kôpor a v podstate všetky bylinky, ktorými je vhodné dochucovať jedlá namiesto korení a kuchynskej soli. Treba zdôrazniť, že vápnik, ktorý obsahujú mlieko a výrobky, ľudský organizmus využije asi na 30 %, kým z rastlinnej stravy iba 5 – 10 %.

img424_3

Doporučenia pre optimálny príjem kalcia (vápnika)

  • doporučenú dennú dávku vápnika rozdeliť na viacero dávok – najlepšie 3× denne (výrazne sa zlepší vstrebateľnosť v porovnaní s užitím jednej plnej dávky)
  • najväčšiu dávka vápnika užiť na noc (v ľahu a v noci sa kosti naviac odvápňujú, ale vápnik z potravy sa najefektívnejšie vstrebáva)
  • neužívať vápnik, či na vápnik bohaté potraviny po hlavných jedlách, ktoré obsahujú veľa tukov (v tráviacom trakte sa vytvárajú nerozpustné mydlá)
  • obmedziť podávanie kuchynskej soli, pozor na minerálky s vysokým obsahom sodíka, pri osteoporóze sú vhodné minerálky s výhodným pomerom vápnika a sodíka (Korytnica, Baldovská, Mitická)

Bielkoviny a osteoporóza

Bielkoviny sú tiež dôležitou stavebnou zložkou kostí. V civilizovaných krajinách sa tieto živiny konzumujú v nadbytku – v podobe mäsa a mäsových výrobkov (párky, salámy, mäsové paštéty a i.), čo naopak vedie k zvýšeným stratám vápnika stolicou a močom.

Výskumníci zistili, že zvýšenie príjmu bielkovín o 100 % nad skutočné potreby tela, znamená 50 % zvýšenie straty vápnika močom.

Veľmi dôležitý je správny pomer Ca : P v prijatej strave. Optimálny pomer je 1 : 1,5, ktorý sa však ťažko dosahuje, pretože práve v mäse a mäsových výrobkoch obsah fosfátov značne presahuje obsah vápnika. Preto by sa malo mäso konzumovať len 2 – 3× za týždeň. Nevhodná je konzumácia nápojov typu Pepsi-Cola a Coca-Cola, u ktorých je pomer medzi vápnikom a fosforom až 1 : 3,7.

img426_3

Vitamín D a osteoporóza

Význam vitamínu D pre metabolizmus vápnika je dvojaký. Po prvé podporuje vstrebávanie vápnika v črevách, po druhé upravuje jeho spätné vstrebávanie v obličkách. Keď sa v lete zdržiavame na slnku, môžeme predpokladať, že si organizmus vytvorí dostatočné množstvo vitamínu D. Ale väčšinu roka využívame slnečné žiarenie sotva na 10 %, a to je málo. Organizmus potrebuje najmenej 400 medzinárodných jednotiek vitamínu D denne.

Vitamín D sa vyskytuje zvyčajne v produktoch bohatých na vápnik (pohár mlieka obsahuje približne 125 jednotiek vitamínu D. Najlepším zdrojom sú však ryby žijúce v studených vodách (losos, sardinky, tuniak). Napríklad 100 g lososa obsahuje 566 jednotiek vitamínu D.

img427_3

Pohyb a osteoporóza

Mnoho výskumov dokazuje, že pravidelné a primerané cvičenie má priaznivý účinok na stavbu a štruktúru kostí a je veľmi dobrým preventívnym faktorom odvápňovania kostí. Lekári tvrdia, že obsah vápnika v kostiach môže zvýšiť aj chôdza. Ide o vynikajúcu a súčasne spoľahlivú metódu, ako poskytnúť kostiam potrebnú záťaž. Preto odporúčajú, chôdzi venovať aspoň 20 minút denne, a to 3 až 4× týždenne.

img428_3

Fajčenie a osteoporóza

U fajčiacich žien bol preukázaný skorší nástup prechodu, pretože nikotín znižuje hladinu estrogénu v krvi, ktorého nedostatok predstavuje u žien prvotnú príčinu vzniku osteoporózy.

Ikona prostriedku iDevice Zhrnutie

Niekoľko rád, aby ste sa vyhli úrazom a zlomeninám v dôsledku osteoporózy:

  • Osteoporóza je „tichý zlodej“. Neuspokojte sa s tým, že nemáte bolesti, zlomenina čaká na svoju príležitosť!
  • Doprajte si denne dostatočné množstvo mlieka a mliečnych výrobkov. Denné množstvo si rozdeľte na niekoľko dávok.
  • Spestrite si stravu rybami, makom, orechmi, sójou a jedzte veľa zeleniny.
  • Nekonzumujte nadmerné množstvo mäsa, soli a cukrov. Ich zvýšený príjem môže podporovať vylučovanie vápnika, a tým vznik osteoporózy.
  • Prestaňte fajčiť, fajčenie má zlý vplyv na rast kosti.
  • Obmedzujte pitie kávy a alkoholu. Kofeín znižuje hladinu vápnika. Alkohol znižuje vstrebávanie vápnika z čreva.
  • Dožičte svojim kostiam dostatok pohybu a posilujte chrbtové svalstvo.
  • Odstráňte zo svojej domácnosti nebezpečné nástrahy: šmykľavé podlahy a nestabilné koberce, na ktorých sa možno ľahko pokĺznuť.
  • Noste obuv, ktorá Vám poskytne spoľahlivú oporu.

Ikona prostriedku iDevice Doplňujúca literatúra

ŠRÁMKOVÁ, Katarína, 2002. Stravovanie v prevencii osteoporózy. 1. vyd. Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita : Slovenská únia proti osteoporóze : Biomin

Magula, Daniel a i. 2001. Výživa a zdravie. 1. vyd. Nitra : SPU, 2001. 159 s. ISBN 80-7137-948-4.

BUKOVSKÝ, I. 1995. Miniencyklopédia prírodnej liečby. Martin : Advent Orion, 1995. ISBN 88-88719-82-8.

www.osteoporoza.sk