Vyskúšajte sa z kapitoly nádorové choroby

Ikona otáznika pros. iDevice

1. Nádorové choroby predstavujú v súčasnosti na Slovensku ............... najčastejšiu príčinu úmrtnosti.

  

prvú

druhú

tretiu

štvrtú

Ikona iDevice

2.      Ktoré rizikové faktory vplývajú na vznik rakoviny?

a)      dedičnosť

b)     fajčenie

c)     znečistené ovzdušie

d)     rasa

Ikona iDevice

3.      Ktoré z výživových rizikových faktorov podporujú vznik a rozvoj rakoviny?

a)      nadbytok vlákniny v strave

b)     plesne na potravinách

c)     nepravidelná strava

d)     obezita

e)     údenie potravín

f)      vegetariánstvo

Ikona otáznika pros. iDevice

4. Tuky sú známe tým, že ich nadbytok v potrave zvyšuje riziko vzniku nádorov. Platí to pre všetky tuky? Ak nie, vyberte tie, ktoré pôsobia protektívne (ochranne).

  

ω-3 mastné kyseliny

nasýtené mastné kyseliny

tuky v strave nie sú nebezpečné

všetky tuky prispievajú k vzniku rakoviny

Ikona otáznika pros. iDevice

5. Antioxidanty nachádzajúce sa v ovocí a zelenine sú známe tým, že chránia organizmus pred vznikom rakoviny. Ktoré vitamíny k nim patria?

vitamín B, E, C

vitamín C, E a A

vitamín D, E, C

antioxidanty nie sú vitamíny