Vyskúšajte sa z kapitoly nádorové choroby
1. Nádorové choroby predstavujú v súčasnosti na Slovensku ............... najčastejšiu príčinu úmrtnosti.
prvú | |
druhú | |
tretiu | |
štvrtú |
2. Ktoré rizikové faktory vplývajú na vznik rakoviny?
a) dedičnosť
b) fajčenie
c) znečistené ovzdušie
d) rasa
3. Ktoré z výživových rizikových faktorov podporujú vznik a rozvoj rakoviny?
a) nadbytok vlákniny v strave
b) plesne na potravinách
c) nepravidelná strava
d) obezita
e) údenie potravín
f) vegetariánstvo
4. Tuky sú známe tým, že ich nadbytok v potrave zvyšuje riziko vzniku nádorov. Platí to pre všetky tuky? Ak nie, vyberte tie, ktoré pôsobia protektívne (ochranne).
ω-3 mastné kyseliny | |
nasýtené mastné kyseliny | |
tuky v strave nie sú nebezpečné | |
všetky tuky prispievajú k vzniku rakoviny |
5. Antioxidanty nachádzajúce sa v ovocí a zelenine sú známe tým, že chránia organizmus pred vznikom rakoviny. Ktoré vitamíny k nim patria?
vitamín B, E, C | |
vitamín C, E a A | |
vitamín D, E, C | |
antioxidanty nie sú vitamíny |