Vyskúšajte sa z kapitoly Tuky
1. Niektoré kultúry majú vysokotukovú stravu, ale málo ochorení na kardiovaskulárne choroby. Ktorý z tukov tomu napomáha?
kukuričný olej | |
rybí tuk | |
bravčová masť | |
maslo |
2. Tuky uľahčujú vstrebávanie týchto vitamínov:
vitamíny A, D, E | |
vitamíny C, A, D | |
vitamíny H, A, E | |
vitamíny E, D, C | |
vitamíny skupiny B, A, D | |
vitamíny D, E, H |
3. Tuky by mali byť v strave zastúpené v množstve max.:
35 % energetického príjmu | |
20 % energetického príjmu | |
30 % energetického príjmu | |
40 % energetického príjmu |
4. Konzumáciou ktorých potravín dochádza k zvyšovaniu LDL-cholesterolu?
a) olivový olej
b) orechy
c) bravčové mäso
d) kokosové tyčinky
5. Medzi esenciálne mastné kyseliny patria kyselina linolová, linolénová a arachidónová, ktoré môžu pôsobiť v konfigurácii cis alebo trans. Vyberte pravdivé tvrdenia.
a) v cis konfigurácii sa podieľajú na znižovaní LDL-cholesterolu
b) v trans konfigurácii sa podieľajú na znižovaní LDL-cholesterolu
c) cis formy sa na trans formy premieňajú priemyselnou hydrogenáciou
d) účinok trans foriem je podobný účinku nasýtených mastných kyselín
6. Z uvedených potravín vyberte tie, ktoré obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny.
a) mlieko
b) čokoláda
c) kukurica
d) mak
e) slnečnicový olej
f) treska
1.
Vitamín B chráni tuky a oleje pred oxidáciou mastných kyselín.
Pravda Lož
8. Vyberte potraviny, ktorými možno znížiť hladinu cholesterolu v krvi:
a) hovädzie mäso zadné
b) ovocie bohaté na pektín
c) fazuľa
d) pečienka
9. Strava s vysokým obsahom cholesterolu je spojená s vyšším obsahom .............. vo výžive.
ω-3 mastných kyselín | |
nasýtených mastných kyselín | |
ω-6 mastných kyselín | |
ω-9 mastných kyselín |
10. Má cholesterol aj pozitívny význam pre človeka?
áno | |
nie |