Vyskúšajte sa z kapitoly Vitamíny

Ikona iDevice

1. Ako možno znížiť straty vitamínov v potrave?

a)      potraviny skladujeme na tmavom a chladnom mieste

b)     uprednostníme dusenie zeleniny na pare pred varením

c)     hrniec pri varení zakryjeme pokrievkou

d)     uprednostníme sterilizovanie zeleniny pred zmrazovaním

Ikona iDevice

2. Z ktorých vitamínov hrozí riziko predávkovania?

a) vitamín B6

b) vitamín A

c) vitamín D

d) vitamín H

Ikona otáznika pros. iDevice

3. K príjmu zdraviu nebezpečného množstva vitamínov môže dôjsť:

  

nadmernou konzumáciou ovocia a zeleniny

nadmernou konzumáciou potravín bohatých na vitamíny

nadmernou konzumáciou vitamínových preparátov

Ikona otáznika pros. iDevice

4. β-karotén je provitamín:

  

vitamínu C

vitamínu D

vitamínu K

vitamínu A

Ikona iDevice

5. Svojím antioxidačným (protirakovinovým) účinkom sú známe vitamíny.

a) vitamín C

b) vitamín B

c) vitamín E

d) vitamín D

e) β-karotén – provitamín vitamínu A)

„Pravda-Lož“


1.

6.        Vitamín E zvyšuje vstrebávanie vápnika.



Pravda Lož
Ikona otáznika pros. iDevice

7. Vstrebávanie železa podporuje vitamín:

  

vitamín C

vitamín D

vitamín B2

vitamín A

Ikona otáznika pros. iDevice

8. Anémii pomáhajú predchádzať vitamíny:

  

B9 a B12

B3 a B6

B1 a B2

B1 a B5

Ikona otáznika pros. iDevice

9. Ktorý vitamín zo skupiny B sa najviac ničí pri kuchynskej úprave?

  

tiamín (B1)

riboflavín (B2)

kyselina listová (B9)

kobalamín (B12)

Ikona iDevice

10. Ktoré potraviny sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B?

a) broskyne

b) pečeň

c) droždie

d) celozrnný chlieb

e) paprika

f) zemiaky