Vyskúšajte sa z kapitoly Vitamíny
1. Ako možno znížiť straty vitamínov v potrave?
a) potraviny skladujeme na tmavom a chladnom mieste
b) uprednostníme dusenie zeleniny na pare pred varením
c) hrniec pri varení zakryjeme pokrievkou
d) uprednostníme sterilizovanie zeleniny pred zmrazovaním
2. Z ktorých vitamínov hrozí riziko predávkovania?
a) vitamín B6
b) vitamín A
c) vitamín D
d) vitamín H
3. K príjmu zdraviu nebezpečného množstva vitamínov môže dôjsť:
nadmernou konzumáciou ovocia a zeleniny | |
nadmernou konzumáciou potravín bohatých na vitamíny | |
nadmernou konzumáciou vitamínových preparátov |
4. β-karotén je provitamín:
vitamínu C | |
vitamínu D | |
vitamínu K | |
vitamínu A |
5. Svojím antioxidačným (protirakovinovým) účinkom sú známe vitamíny.
a) vitamín C
b) vitamín B
c) vitamín E
d) vitamín D
e) β-karotén – provitamín vitamínu A)
1.
6. Vitamín E zvyšuje vstrebávanie vápnika.
Pravda Lož
7. Vstrebávanie železa podporuje vitamín:
vitamín C | |
vitamín D | |
vitamín B2 | |
vitamín A |
8. Anémii pomáhajú predchádzať vitamíny:
B9 a B12 | |
B3 a B6 | |
B1 a B2 | |
B1 a B5 |
9. Ktorý vitamín zo skupiny B sa najviac ničí pri kuchynskej úprave?
tiamín (B1) | |
riboflavín (B2) | |
kyselina listová (B9) | |
kobalamín (B12) |
10. Ktoré potraviny sú dobrým zdrojom vitamínov skupiny B?
a) broskyne
b) pečeň
c) droždie
d) celozrnný chlieb
e) paprika
f) zemiaky