Vitamín C

Formy výskytu:

  • kyselina askorbová
  • kyselina dehydroaskorbová
img169_3

Ako účinkuje:

  • tvorba a udržiavanie zdravého kolagénu, ktorý drží pohromade bunky v koži, ďasnách a šľachách
  • zvyšuje vstrebávanie železa a stabilitu kyseliny listovej
  • zasahuje do metabolizmu cholesterolu
  • bojuje proti infekcii
  • antioxidant – ničí voľné kyslíkové radikály spúšťajúce proces starnutia a rakovinové zmeny

Stimulátory vstrebávania:

Vstrebávanie vitamínu C, ktorý najúčinnejšie pôsobí spolu s vápnikom a horčíkom, zvyšujú bioflavonoidy nachádzajúce sa v ovocí a zelenine.

Prejavy nedostatku:

  • skorbut – vyskytuje sa vzácne (krvácavosť ďasien, vypadávanie zubov, opuchy kĺbov)
  • malátnosť, únava
  • strata chuti k jedlu
  • znížená odolnosť voči infekciám
img171_3

Zdroje:

šípky, čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, citróny, grepy, zelená paprika, brokolica, karfiol, kapusta hlávková červená, kapusta hlávková biela, zemiaky skoré

Straty vitamínu C:

Kyselina askorbová sa ľahko vyplaví do vody a veľmi ľahko oxiduje. Jej znehodnotenie (oxidácia) podporuje zvýšená teplota, prítomnosť svetla a zásadité prostredie, ako aj prítomnosť minerálnych látok (najmä kovov: zinku, železa, čiastočne aj medi). Oxidáciu kyseliny askorbovej podporuje enzým askorbová oxidáza, ktorý sa nachádza v rastlinných bunkách. Aktivizuje sa po narušení buniek pri mrazení alebo počas mechanickej úpravy (najmä strúhaním a drvením). Tento enzým sa rozloží pri pôsobení teploty vyššej ako 60 °C.