Vzdelávací program
Vitamín B3
Ako účinkuje:
- súčasť enzýmov NAD a NADP, ktoré pomáhajú pri uvoľňovaní energie zo strávenej potravy
- hrá úlohu pri normálnom raste kože, udržiavaní zdravých nervov a zdravého tráviaceho systému
Stimulátory vstrebávania:
Hladinu niacínu zvyšuje bohatý prísun tryptofánu v potrave (mliečne výrobky, maso, vajcia). Iné vitamíny B a chróm uľahčujú jeho vstrebávanie.
Prejavy nedostatku:
- únava a slabosť
- nechutenstvo
- zmeny na koži (pellagra)
Zdroje:
- mäso, pečeň, makrela
- arašidy, obilniny, hrach, droždie
Straty vitamínu B3:
Niacin je odolný voči teplotám, ktoré sa používajú pri bežnej kuchynskej úprave. Pri varení vo vode sa však sčasti vylúhuje do vývaru.