Vitamín B3

Ako účinkuje:

  • súčasť enzýmov NAD a NADP, ktoré pomáhajú pri uvoľňovaní energie zo strávenej potravy
  • hrá úlohu pri normálnom raste kože, udržiavaní zdravých nervov a zdravého tráviaceho systému

Stimulátory vstrebávania:

Hladinu niacínu zvyšuje bohatý prísun tryptofánu v potrave (mliečne výrobky, maso, vajcia). Iné vitamíny B a chróm uľahčujú jeho vstrebávanie.

Prejavy nedostatku:

  • únava a slabosť
  • nechutenstvo
  • zmeny na koži (pellagra)
img154_3

Zdroje:

  • mäso, pečeň, makrela
  • arašidy, obilniny, hrach, droždie

Straty vitamínu B3:

Niacin je odolný voči teplotám, ktoré sa používajú pri bežnej kuchynskej úprave. Pri varení vo vode sa však sčasti vylúhuje do vývaru.