Vzdelávací program
Vitamín B1
Ako účinkuje:
- koenzým v metabolizme sacharidov
- ovplyvňuje vedenie nervových vzruchov
- ovplyvňuje svalovú činnosť
Stimulátory vstrebávania:
Vitamín C a kyselina citrónová nachádzajúca sa v citrusovom ovocí bránia zničeniu tiamínu. Vitamíny skupiny B sa podporujú vo vzájomnom vstrebávaní.
Prejavy nedostatku:
- únava a bolesti hlavy, strata koncentrácie
- znížená chuť do jedla
- negatívny vplyv na nervový systém (depresia, podráždenosť)
- pomalá srdcová činnosť
- beri-beri
Zdroje:
- rastlinné: obilie a obilninové klíčky, ryža, strukoviny, orechy, droždie
- živočíšne: mäso, pečeň, mlieko a mliečne výrobky
Straty vitamínu B1:
Vitamín B1 – ako rozpustný vo vode – je termolabilný. Pri varení zemiakov alebo pečení chleba sa znehodnotí asi 25 % tohto vitamínu. Vysoké teploty a alkalické prostredie (napr. pridanie sódy bikarbóny, alkoholu, prášku do pečiva) zvyšuje percento strát. Vitamín B1 ničia niektoré konzervačné látky (napr. sodiumsulfát, ktorý sa používa na ochranu predšúpaných zemiakov alebo sušených plodín pred hnednutím).