Vyskúšajte sa z kapitoly Voda
1. Aká je funkcia vody v organizme?
a) príjem, vstrebávanie živín a ich látková premena prebiehajú pomocou vody
b) vo forme moču odplavuje z tela splodiny látkového metabolizmu
c) je zdrojom energie pre organizmus
d) je nosičom minerálov a stopových prvkov
2. Oxidáciou ktorej živiny vzniká najväčšie množstvo vody v organizme?
bielkovín | |
vitamínov | |
minerálnych látok | |
tukov | |
sacharidov | |
ani jedna odpoveď nie je správna |
1.
3. Dieťa má oproti dospelému väčší povrch tela v pomere k telesnej hmotnosti. Preto aj straty odparovaním sú vyššie.
Pravda Lož
4. Zoraďte potraviny podľa obsahu vody v nich, začnite potravinou s najväčším obsahom vody v potravine.
a) rajčiny
b) orechy
c) zemiaky
d) chlieb
5. Ktoré bunky najcitlivejšie reagujú na nedostatok vody v organizme?
nervové bunky | |
pečeňové bunky | |
bunky pokožky | |
črevné bunky |
6. Pri strate koľkých percent vody pocítime smäd v organizme?
3 % | |
1 % | |
5 % | |
2 % |
7. Oxidáciou ktorej živiny vzniká najmenej vody v organizme?
bielkovín | |
tukov | |
sacharidov |
8. Vyberte potraviny, ktoré patria medzi údržné.
a) okopaniny
b) obilniny
c) ovocie a zelenina
d) strukoviny
9. Ktorými technologickými operáciami dochádza k znižovaniu vody v potravinách?
a) varenie
b) zmrazovanie
c) máčanie
d) pečenie
10. Za normálnych podmienok má byť bilancia vody:
príjem má byť väčší ako výdaj | |
v rovnováhe | |
výdaj má byť väčší ako príjem |