Vyskúšajte sa z kapitoly Bielkoviny
1. Ktorá z uvedených živín nepatrí medzi organické živiny?
tuky | |
voda | |
bielkoviny | |
vitamíny |
2. Bielkoviny sú pre organizmus človeka dôležité, pretože:
sú najrýchlejším zdrojom energie pre bunky | |
sú stavebnou zložkou orgánov ľudského tela | |
majú protirakovinové účinky | |
zabezpečujú pocit sýtosti |
3. Aké by malo byť zastúpenie bielkovín v našej strave?
25 – 30 % | |
55 – 60 % | |
12 – 15 % |
4. Ktoré tvrdenie nie je správne o esenciálnych aminokyselinách?
telo si ich nevie vytvoriť, musí ich prijímať v potrave | |
telo si ich vie vytvoriť aj samo | |
pre deti je esenciálnych 10 aminokyselín | |
bez esenciálnych aminokyselín nemôže k syntéze bielkovín vôbec dôjsť |
5. Zoraďte nasledujúce potraviny podľa biologickej hodnoty bielkovín. Začnite s potravinou s najväčšou biologickou hodnotou.
strukoviny
kravské mlieko
sója
vajcia
6. Výsledkom akej kombinácie potravín docielite zvýšenie biologickej hodnoty bielkovín v rastlinných produktoch ?
obilniny – orechy | |
obilniny – semená | |
obilniny – strukoviny | |
obilniny – ovocie |
1. 7. Nedostatok bielkovín v strave môže spôsobiť nedostatočnú prácu obličiek
Pravda Lož
8. Akou živinou je možné nahradiť nedostatok bielkovín v strave?
tukmi | |
bielkoviny nie je možné nahradiť žiadnou živinou | |
sacharidmi | |
vitamínmi |
9. Ak v strave pretrváva nadbytok bielkovín, deficit ktorej minerálnej látky sa v organizme vyskytne?
chróm | |
železo | |
draslík | |
vápnik |
10. S čím je obyčajne spojený nadmerný príjem živočíšnych bielkovín?
s vyšším príjmom tukov v strave | |
s vyšším príjmom vlákniny v strave | |
s nedostatkom esenciálnych aminokyselín | |
s nadbytkom esenciálnych aminokyselín |