Kritériá hodnotenia výrobkov
1. Výrobky na cereálnom základe
Kritériá:
Vláknina
– obsah viac ako 5 g/100 g
Chlorid sodný
– bez pridania NaCl
Sacharóza
– neobsahuje pridaný cukor
Margaríny
– neobsahuje hydrogenizované margaríny
2. Chlieb, extrudovaný chlieb a pekárske výrobky
Kritériá:
Tuk
– obsah najviac 1,5 g/100 g
Chlorid sodný
– menej ako 400 mg/100 g
Vláknina
– viac ako 5 g/100 g
Sacharóza
– bez pridania cukru
Prísada rastlinných semien, sóje a zemiakov
– rastlinných semien min. 5 %, sóje min. 10 %, zemiakov min. 3 % celkovej hmotnosti
3. Cestovinárske výrobky
Kritériá:
Chlorid sodný
– obsah najviac 40 mg/100 g
Cholesterol
– neobsahuje cholesterol (voľnejší variant: max. obsah cholesterolu do 30 mg/100 g)
Vláknina – obsahuje viac ako 5 g/100 g
4. Zelenina. Zeleninové pokrmy a huby
Kritériá (výrobky):
Chlorid sodný
– obsahuje najviac 120 mg/100 g
Tuk
– obsahuje najviac 30 % z celkového množstva živín
Sacharóza
– obsahuje najviac 1,5 % pridanej sacharózy z celkového množstva živín
Cholesterol
– neobsahuje cholesterol
Glukány
– obsahuje min. 1,4 % (ostatné varianty 5,8 %, resp. 10,3 %)
5. Strukoviny, sója a výrobky z nich
Kritériá (výrobky):
Vláknina
– obsah viac ako 5 g/100 g
Chlorid sodný
– menej ako 400 mg/100 g
Chemické konzervačné látky
– bez pridania konzervačných látok
6. Ovocie a ovocné výrobky
Kritériá (výrobky):
Energetická hodnota
– je znížená najmenej o 30 % v porovnaní s porovnateľnými výrobkami
Chemické konzervačné látky
– bez pridania konzervačných látok
7. Nealkoholické nápoje
A. Ovocné a zeleninové šťavy
Kritériá:
Chlorid sodný
– nesmie sa pridávať
Sacharóza
– bez prídavku sacharózy
B. Ovocné a zeleninové nápoje
Kritériá:
Obsah ovocia alebo zeleniny je najmenej 20 %
Energetická hodnota
– je nižšia ako 85 kJ/100 ml
Sacharóza
– obsah pridaného cukru je nižší ako 15 g/l
Chlorid sodný
– nesmie byť pridaný
Môžu byť pridané vitamíny, minerálne mikronutrienty a antioxidanty
– najmenej 30 % OVD/kg
C. Prírodné minerálne vody bez pridaných látok a čaje
Kritériá:
Obsah sodíka v minerálnych vodách
– najviac 400 mg/l
Sacharóza
– neobsahuje pridaný cukor
8. Rastlinné tuky a rastlinné oleje a výrobky z nich
Kritériá:
Tuk
– obsah je znížený najmenej o 50 % ako v porovnateľných výrobkoch, alebo
– obsah nie je znížený, ale je priaznivé zloženie MK:
· nasýtené MK 5 – 35 %
· mononenasýtené MK 30 – 50 %
· polynenasýtené MK 15 – 70 %
z nich
- kyselina linolová (n-6) 3 – 50 %
- kyselina α-linolénová (n-3) 0,5 – 2 %
- transizoméry mastných kyselín najviac 6 %
- vitamín E 0,5 – 1,5 mg/1 g
- cholesterol najviac 5 m/kg
Chlorid sodný
– menej ako 100 mg/100 g
9. Mäso
Kritériá:
Tuk
– obsah je znížený najmenej o 50 % ako v porovnateľných výrobkoch, alebo
- ak obsah je pod 120 g/10 000 kJ, alebo
- ak obsah je vyšší ako 120 g/10 000 kJ, ale jeho zloženie je priaznivé v tom zmysle, že obsah nasýtených MK je nižší ako 33 % z celkových MK a obsah polynenasýtených MK je vyšší ako 25 % z celkových MK
Chlorid sodný
- najviac 1 100 mg/100 g výrobkov
10. Ryby, morské a sladkovodné a výrobky z rýb
Kritériá:
Tuk
– obsah je znížený najmenej o 50 % ako v porovnateľných výrobkoch, alebo
- ak obsah je pod 120 g/10 000 kJ, alebo
- ak obsah je vyšší ako 120 g/10 000 kJ, ale jeho zloženie je priaznivé v tom zmysle, že obsah nasýtených MK je nižší ako 33 % z celkových MK a obsah polynenasýtených MK je vyšší ako 25 % z celkových MK
- tučné ryby ako významný zdroj polynenasýtených n-3 mastných kyselín
11. Mlieko a mliečne výrobky
A. Mlieko a fermentované mliečne výrobky
Kritériá
Tuk
- obsah je znížený najmenej o 50 % v porovnaní s príbuznými tradičnými výrobkami, alebo je nižší ako 30 % z celkového energetického obsahu
- obsah je vyšší ako 30 % z celkového energetického obsahu a nasýtené mastné kyseliny (MK) sú nižšie ako 35 % z celkového obsahu mastných kyselín alebo polynenasýtené MK sú vyššie ako 12 % z celkových MK.
Cholesterol
- prirodzený obsah výhradne z mlieka
Chlorid sodný
- nie je do nich pridávaný
B. Tvaroh, tvarohové krémy, nátierky a ochutené tvarohové výrobky
Kritériá:
Tuk
- obsah je znížený najmenej o 50 % v porovnaní s tradičnými výrobkami, alebo
– nasýtené MK sú nižšie ako 35 % z celkového obsahu MK alebo polynasýtené MK sú vyššie ako 12 % celkových MK
Cholesterol
– prirodzený obsah výhradne z mlieka
Chlorid sodný
– v tradične solených výrobkoch je najviac 400 mg/100 g
C. Syry (prírodné, tvrdé)
Kritériá:
Tuk
- obsah je znížený najmenej o 30 % v porovnaní s príbuznými tradičnými výrobkami, alebo
- obsah je pod 40 energetických percent, alebo
- obsah je vyšší ako 40 energetických percent a nasýtené MK sú nižšie ako 35 % z celkových MK
Cholesterol
- prirodzený obsah výhradne z mlieka
Chlorid sodný
- nie je vyšší ako 1 000 mg/100 g
12. Konzervované hotové pokrmy a polotovary na ich prípravu
Kritériá:
Tuk
- obsah je znížený najmenej o 50 % v porovnaní s porovnateľnými výrobkami, alebo
- obsah je znížený najmenej o 30 % v porovnaní s porovnateľnými výrobkami
Chlorid sodný
– obsah je najviac 3 000 mg/1 000 g
Energetická hodnota je znížená
– najmenej o 30 % v porovnaní z porovnateľnými výrobkami