Kritériá hodnotenia výrobkov

1. Výrobky na cereálnom základe

 

Kritériá:

Vláknina

 – obsah viac ako 5 g/100 g

Chlorid sodný

 – bez pridania NaCl

Sacharóza

 – neobsahuje pridaný cukor

Margaríny

 – neobsahuje hydrogenizované margaríny

2. Chlieb, extrudovaný chlieb a pekárske výrobky

 

 Kritériá:

Tuk

 – obsah najviac 1,5 g/100 g

Chlorid sodný

 – menej ako 400 mg/100 g

Vláknina

 – viac ako 5 g/100 g

Sacharóza

 – bez pridania cukru

Prísada rastlinných semien, sóje a zemiakov

 – rastlinných semien min. 5 %, sóje min. 10 %, zemiakov min. 3 % celkovej hmotnosti

3. Cestovinárske výrobky

Kritériá:

Chlorid sodný

 – obsah najviac 40 mg/100 g

Cholesterol

 – neobsahuje cholesterol (voľnejší variant: max. obsah cholesterolu do 30 mg/100 g)

Vláknina – obsahuje viac ako 5 g/100 g

4. Zelenina. Zeleninové pokrmy a huby

 

Kritériá (výrobky):

Chlorid sodný

 – obsahuje najviac 120 mg/100 g

Tuk

 – obsahuje najviac 30 % z celkového množstva živín

Sacharóza

 – obsahuje najviac 1,5 % pridanej sacharózy z celkového množstva živín

Cholesterol

 – neobsahuje cholesterol

Glukány

 – obsahuje min. 1,4 % (ostatné varianty 5,8 %, resp. 10,3 %)

5. Strukoviny, sója a výrobky z nich

 

Kritériá (výrobky):

Vláknina

 – obsah viac ako 5 g/100 g

Chlorid sodný

 – menej ako 400 mg/100 g

Chemické konzervačné látky

 – bez pridania konzervačných látok

6. Ovocie a ovocné výrobky

 

Kritériá (výrobky):

Energetická hodnota

 – je znížená najmenej o 30 % v porovnaní s porovnateľnými výrobkami

Chemické konzervačné látky

 – bez pridania konzervačných látok

7. Nealkoholické nápoje

A. Ovocné a zeleninové šťavy

Kritériá:

Chlorid sodný

 – nesmie sa pridávať

Sacharóza

 – bez prídavku sacharózy

B. Ovocné a zeleninové nápoje

Kritériá:

 Obsah ovocia alebo zeleniny je najmenej 20 %

Energetická hodnota

 – je nižšia ako 85 kJ/100 ml

Sacharóza

 – obsah pridaného cukru je nižší ako 15 g/l

Chlorid sodný

 – nesmie byť pridaný

Môžu byť pridané vitamíny, minerálne mikronutrienty a antioxidanty

 – najmenej 30 % OVD/kg

C. Prírodné minerálne vody bez pridaných látok a čaje

 

Kritériá:

Obsah sodíka v minerálnych vodách

 – najviac 400 mg/l 

Sacharóza

 – neobsahuje pridaný cukor

8. Rastlinné tuky a rastlinné oleje a výrobky z nich

 

Kritériá:

Tuk

 – obsah je znížený najmenej o 50 % ako v porovnateľných výrobkoch, alebo

 – obsah nie je znížený, ale je priaznivé zloženie MK:

· nasýtené MK 5 – 35 %

· mononenasýtené MK 30 – 50 %

· polynenasýtené MK 15 – 70 %

z nich

- kyselina linolová (n-6) 3 – 50 %

- kyselina α-linolénová (n-3) 0,5 – 2 %

- transizoméry mastných kyselín najviac 6 %

- vitamín E 0,5 – 1,5 mg/1 g

- cholesterol najviac 5 m/kg

Chlorid sodný

 – menej ako 100 mg/100 g

9. Mäso

 

Kritériá:

Tuk

 – obsah je znížený najmenej o 50 % ako v porovnateľných výrobkoch, alebo

- ak obsah je pod 120 g/10 000 kJ, alebo

- ak obsah je vyšší ako 120 g/10 000 kJ, ale jeho zloženie je priaznivé v tom zmysle, že obsah nasýtených MK je nižší ako 33 % z celkových MK a obsah polynenasýtených MK je vyšší ako 25 % z celkových MK

Chlorid sodný

- najviac 1 100 mg/100 g výrobkov

10. Ryby, morské a sladkovodné a výrobky z rýb

Kritériá:

Tuk

 – obsah je znížený najmenej o 50 % ako v porovnateľných výrobkoch, alebo

- ak obsah je pod 120 g/10 000 kJ, alebo

- ak obsah je vyšší ako 120 g/10 000 kJ, ale jeho zloženie je priaznivé v tom zmysle, že obsah nasýtených MK je nižší ako 33 % z celkových MK a obsah polynenasýtených MK je vyšší ako 25 % z celkových MK

- tučné ryby ako významný zdroj polynenasýtených n-3 mastných kyselín

11. Mlieko a mliečne výrobky

A. Mlieko a fermentované mliečne výrobky

 

Kritériá

Tuk

- obsah je znížený najmenej o 50 % v porovnaní s príbuznými tradičnými výrobkami, alebo je nižší ako 30 % z celkového energetického obsahu

- obsah je vyšší ako 30 % z celkového energetického obsahu a nasýtené mastné kyseliny (MK) sú nižšie ako 35 % z celkového obsahu mastných kyselín alebo polynenasýtené MK sú vyššie ako 12 % z celkových MK.

Cholesterol

- prirodzený obsah výhradne z mlieka

Chlorid sodný

- nie je do nich pridávaný

B. Tvaroh, tvarohové krémy, nátierky a ochutené tvarohové výrobky

Kritériá:

Tuk

- obsah je znížený najmenej o 50 % v porovnaní s tradičnými výrobkami, alebo

 – nasýtené MK sú nižšie ako 35 % z celkového obsahu MK alebo polynasýtené MK sú vyššie ako 12 % celkových MK

 Cholesterol

 – prirodzený obsah výhradne z mlieka

Chlorid sodný

 – v tradične solených výrobkoch je najviac 400 mg/100 g

C. Syry (prírodné, tvrdé)

Kritériá:

Tuk

- obsah je znížený najmenej o 30 % v porovnaní s príbuznými tradičnými výrobkami, alebo

- obsah je pod 40 energetických percent, alebo

- obsah je vyšší ako 40 energetických percent a nasýtené MK sú nižšie ako 35 % z celkových MK

Cholesterol

- prirodzený obsah výhradne z mlieka

Chlorid sodný

- nie je vyšší ako 1 000 mg/100 g

12. Konzervované hotové pokrmy a polotovary na ich prípravu

Kritériá:

Tuk

- obsah je znížený najmenej o 50 % v porovnaní s porovnateľnými výrobkami, alebo

- obsah je znížený najmenej o 30 % v porovnaní s porovnateľnými výrobkami

Chlorid sodný

 – obsah je najviac 3 000 mg/1 000 g 

Energetická hodnota je znížená

 – najmenej o 30 % v porovnaní z porovnateľnými výrobkami