Nasýtené mastné kyseliny
Nasýtené mastné kyseliny: vo svojich molekulách obsahujú len jednoduché väzby. Sú tuhé a väčšinou pochádzajú zo živočíšnych zdrojov (maslo, bravčová masť, hovädzí loj). Z rastlinných zdrojov sem radíme palmový a kokosový olej. Z nasýtených mastných kyselín sú najznámejšie palmitová, myristová, stearová. Vysoký príjem živočíšnych tukov bohatých na nasýtené mastné kyseliny je spojený so zvýšenou koncentráciou LDL-cholesterolu. Ich príjem by nemal prekročiť 10 % energetického príjmu. Naša strava okrem zjavných tukov obsahuje tuky skryté v mäse a mäsových výrobkoch, v mlieku a mliečnych výrobkoch, majonéze, kakaovom masle (čokoláde), hranolkách, zemiakových lupienkoch. Tieto potraviny treba jesť v primeranom množstve aj kvôli obsahu nasýtených mastných kyselín.