Vyskúšajte sa z kapitoly Srdcovo-cievne choroby
1. Podstatnú úlohu pri vzniku srdcovo-cievnych chorôb zohráva proces, ktorý predstavuje zápalové ochorenie ciev, pri ktorom sa v porušenej cievnej stene ukladajú tukové látky, predovšetkým cholesterol. Pritom dochádza k postupnému zužovaniu alebo dokonca uzáveru postihnutých ciev. Tento proces sa nazýva
.2. Ako prevencia srdcovo-cievych chorôb by mal byť maximálny príjem cholesterolu v strave ......... mg/deň.
150 mg/deň | |
200 mg/deň | |
250 mg/deň | |
300 mg/deň |
3. K vzniku srdcovo-cievych chorôb prispieva:
a) nízka hladina HDL-cholesterolu
b) nízka hladina LDL-cholesterolu
c) vysoká hladina LDL-cholesterolu
d) vysoká hladina HDL-cholesterolu
e) vysoká hladina LDL a nízka hladina HDL-cholesterolu
4. Z uvedených možností vyberte taký tuk, ktorý zlepšuje funkciu cievnej výstelky a znižuje krvný tlak.
ω-9 mastné kyseliny (olivový olej) | |
ω-3 mastné kyseliny (ryby) | |
ω-6 mastné kyseliny (slnečnicový olej) | |
nasýtené mastné kyseliny (bravčová masť) |
5. Vyberte faktory, ktoré vplývajú ochranne proti vzniku srdcovo-cievych chorôb.
a) rozpustná a nerozpustná vláknina
b) príjem antioxidantov
c) potraviny bohaté na draslík
d) soľ
e) pohyb