Vyskúšajte sa z kapitoly Srdcovo-cievne choroby

Ikona iDevice „doplňovačka“

1. Podstatnú úlohu pri vzniku srdcovo-cievnych chorôb zohráva proces, ktorý predstavuje zápalové ochorenie ciev, pri ktorom sa v porušenej cievnej stene ukladajú tukové látky, predovšetkým cholesterol. Pritom dochádza k postupnému zužovaniu alebo dokonca uzáveru postihnutých ciev. Tento proces sa nazýva .

  

Ikona otáznika pros. iDevice

2. Ako prevencia srdcovo-cievych chorôb by mal byť maximálny príjem cholesterolu v strave ......... mg/deň.

  

150 mg/deň

200 mg/deň

250 mg/deň

300 mg/deň

Ikona iDevice

3.      K vzniku srdcovo-cievych chorôb prispieva:

a)      nízka hladina HDL-cholesterolu

b)     nízka hladina LDL-cholesterolu

c)     vysoká hladina LDL-cholesterolu

d)     vysoká hladina HDL-cholesterolu

e)     vysoká hladina LDL a nízka hladina HDL-cholesterolu

Ikona otáznika pros. iDevice

4. Z uvedených možností vyberte taký tuk, ktorý zlepšuje funkciu cievnej výstelky a znižuje krvný tlak.

  

ω-9 mastné kyseliny (olivový olej)

ω-3 mastné kyseliny (ryby)

ω-6 mastné kyseliny (slnečnicový olej)

nasýtené mastné kyseliny (bravčová masť)

Ikona iDevice

5. Vyberte faktory, ktoré vplývajú ochranne proti vzniku srdcovo-cievych chorôb.

a)      rozpustná a nerozpustná vláknina

b)     príjem antioxidantov

c)     potraviny bohaté na draslík

d)     soľ

e)     pohyb