Nenasýtené mastné kyseliny

Pochádzajú z rastlinných zdrojov a z rybích olejov. V závislosti od počtu dvojitých väzieb v reťazci ich delíme na:

  • mononenasýtené (s jednou dvojitou väzbou)
  • polynenasýtené (s dvomi až šiestimi dvojitými väzbami)

K mononenasýteným mastným kyselinám patrí kyselina n-9 radu kyselina olejová. K polynenasýteným patria kyselina linolová (radu n-6) a kyselina alfa-linolénová (radu n-3). Biologicky najcennejšími metabolitmi kyseliny linolovej sú kyselina eikozatriénová a kyselina eikozatetraénová (arachidónová). Najdôležitejšie metabolity kyseliny alfa-linolénovej sú eikozapentaénová a dokozahexaénová. Kyseliny eikozatriénová, eikozatetraénová a eikozapentaénová sú prekurzory eikozanoidov (prostaglandínov, prostacyklínov, tromboxanov, leukotriénov) špecifických a biologicky veľmi účinných látok ovplyvňujúcich krvný tlak, zrážanlivosť krvi a zápalové procesy. Na rozdiel od nasýtených mastných kyselín, polynenasýtené mastné kyseliny sa môžu podieľať na znižovaní celkovej koncentrácie cholesterolu v krvi ako i LDL-cholesterolu, aj keď ich vysoké dávky majú tendenciu znižovať množstvo cholesterolu s vysokou denzitou – HDL.

V akých potravinách sa nachádzajú nenasýtené mastné kyseliny?

mononenasýtené

(n-9): kyselina olejová – olivový olej

polynenasýtené

(n-6): kyselina linolová – rastlinné oleje – slnečnicový, sójový, kukuričný olej, orechy – napr. vlašské orechy, arašidy, mandle a semená rastlín – napr. slnečnica, sezam, mak

(n-3):kyselina α-linolénová: rybí tuk, ryby, produkty mora