Skupiny potravinových komodít
- Výrobky na cereálnom základe
obilné vločky (z ovsa, pšenice a z iných druhov obilnín) a výrobky z nich
výrobky z kukurice, pohanky, amarantu a nelúpaná ryža
extrudované, expandované a instantné výrobky
- Chlieb, extrudovaný chlieb a pekárske výrobky
z celozrnnej múky
s prísadou rastlinných semien, sóje a zemiakov
- Cestovinárske výrobky
nízkovaječné alebo bez pridania vajec
prísadou zeleniny a sóje
z celozrnnej múky
- Zelenina, zeleninové pokrmy, huby a výrobky z húb
čerstvá zelenina a výrobky z nej
zelenina mrazená (sólo a rôzne zmesi)
zeleninové pokrmy bez pridania vajec, mäsa a
so zníženým obsahom tukov
huby, najmä hliva ustricová a výrobky z nich
konzervovaná zelenina bez chemickej konzervácie
- Strukoviny, sója a výrobky z nich
konzervované bez chemickej konzervácie,
mrazené a suché a múky z nich
neúdené (výrobky tofu, sójové náhrady mäsa)
- Ovocie a ovocné výrobky
čerstvé, mrazené, sušené (s možnou následnou sterilizáciou) a výrobky z nich
konzervované bez pridania cukru a chemickej konzervácie
- Nealkoholické nápoje
ovocné a zeleninové šťavy a nápoje bez prídavných látok
nízkoenergetické nápoje
prírodné minerálne vody neochutené, najmä s nízkym obsahom sodíka a vysokým obsahom horčíka a vápnika
čaje (zelený, ovocné, bylinné)
- Rastlinné tuky a rastlinné oleje a výrobky z nich
oleje lisované za studena (panenský jedlý rastlinný olej)
rastlinné oleje a margaríny optimálneho zloženia a výrobky z nich (pomer MK)
- Mäso a mäsové výrobky
kuracie, slepačie, morčacie, králičie, jahňacie, kozľacie, teľacie, zverina
špeciálne bravčové s nízkym obsahom tuku
okrem vnútorností
- Ryby morské a sladkovodné, rybacie výrobky
tučné a dravé ryby
mrazené filé, filetované ryby
rybacie konzervy
morské živočíchy (krevety, račky, mušle)
- Mlieko a mliečne výrobky
mlieko a fermentované mliečne výrobky, predovšetkým s obsahom živej bifidickej formy (jogurty, zákysy, acidofilné mlieka)
tvaroh, tvarohové krémy, nátierky a ochutené tvarohové výrobky
syry (prírodné, tvrdé)
- Konzervované hotové pokrmy a polotovary na ich prípravu
mäsité (mäso kuracie, morčacie, králičie, teľacie, jahňacie, kozľacie, zverina, rybacie)
zeleninové
bez pridania vajec a so zníženým obsahom tuku
neupravené na vyprážanie
- Iné nezaradené potraviny
individuálne posúdené expertnou komisiou v duchu Programu ozdravenia výživy obyvateľstva SR