Vzdelávací program
Vitamín K
Formy výskytu:
- K1
- K2
- K3: syntetická forma
Ako účinkuje:
- zasahuje do procesov zrážania krvi
- spolu s vitamínom D ovplyvňuje látkovú premenu v kostiach
Stimulátory vstrebávania:
Probiotiká, napr. jogurt s obsahom „živých“ baktérií, povzbudzujú rast prospešných baktérií v hrubom čreve a zvyšujú tvorbu vitamínu K.
Prejavy nedostatku:
- porucha zrážanlivosti krvi
Nadbytok zapríčiňuje:
- rozpad červených krviniek
- poškodenie pečene
Zdroje:
- kapusta biela, karfiol, hlávkový kel, špenát, hrach, mrkva, brokolica, vaječný žĺtok
- vitamín K2 syntetizuje črevná mikroflóra človeka
Straty vitamínu K:
Úbytok vitamínu K spôsobuje rőntgenové žiarenie, zmrazovanie potravín, acylpirín, znečistenie ovzdušia.