Vzdelávací program
Vitamín A
Formy výskytu:
- vitamín A (retinol)
- provitamín vitamínu A (β-karotén), ktorý sa mení v tele na vitamín A
Ako účinkuje:
- zlepšuje zrak
- pomáha pri stavbe zdravého kožného tkaniva
- podporuje rast
- bojuje proti infekcii
- antioxidant (protirakovinové účinky)
Stimulátory vstrebávania:
Vitamín A sa najľahšie vstrebáva, keď je v strave trochu oleja či tuku
Prejavy nedostatku:
- šeroslepota
- poškodenie rohovky
- ušné a očné infekcie
- infekcie dýchacích ciest a slabnutie imunitného systému
- vypadávanie vlasov
Nadbytok zapríčiňuje:
- vracanie
- bolesť hlavy
- poškodenie kostí
- dvojité videnie
Zdroje:
- vitamín A: živočíšne potraviny napr. rybí tuk, maslo, pečeň, vaječný žĺtok
- β-karotén: rastlinné potraviny napr. mrkva, rajčiny, marhule, špenát
Straty vitamínov:
- bežné metódy tepelnej úpravy potravín nespôsobujú straty vitamínu A karoténu, výnimkou môže byť len silné smaženie
- isté (malé) straty môžu vzniknúť pri pomalom sušení potravín, moderné metódy sušenia však tieto úbytky minimalizujú
- počas uskladnenia mastných jedál alebo potravín (napr. syru) môže dochádzať k oxidácii tukov a stratám vitamínu A, obmedzíme znížením teploty (najlepšie zmrazením) a vylúčením svetla (skladovaním v tmavej miestnosti, nádobe alebo v tmavom obale)