Vitamín E

Formy výskytu:

tokoferol: alfa, beta, gama, delta

img140_3

Ako účinkuje:

  • udržiava zdravé bunkové membrány, kožu, nervy, svaly, červené krvinky, srdce
  • spomaľuje starnutie
  • antioxidant – zabraňuje oxidácii polynenasýtených mastných kyselín
  • obranyschopnosť proti nádorovým a srdcovocievnym ochoreniam

 

Stimulátory vstrebávania:

Účinok vitamínu E podporujú vitamín C a selén.

Prejavy nedostatku:

  • rozklad červených krviniek
  • abnormálne ukladanie tukov vo svaloch, degeneratívne zmeny srdca a ďalších svalov a suchosť pokožky

Nadbytok zapríčiňuje:

  • negatívne ovplyvnenie mechanizmu zrážania krvi
  • únava, slabosť, nevoľnosť, bolesti hlavy
img141_3

Zdroje:

  • rastlinné oleje, mandle, lieskové oriešky, slnečnicové semená, špenát, kapusta červená, celozrnné výrobky
  • mäso, vaječný žĺtok, mlieko, pečeň

Straty vitamínu E:

Vitamín E je stabilný voči pôsobeniu tepla aj kyselín, nie však voči zásadám (lúhom). Jeho účinok znižuje zmrazenie, prítomnosť kyslíka, ako aj kuchynská úprava potravín.