Vzdelávací program
Vitamín E
Formy výskytu:
tokoferol: alfa, beta, gama, delta
Ako účinkuje:
- udržiava zdravé bunkové membrány, kožu, nervy, svaly, červené krvinky, srdce
- spomaľuje starnutie
- antioxidant – zabraňuje oxidácii polynenasýtených mastných kyselín
- obranyschopnosť proti nádorovým a srdcovocievnym ochoreniam
Stimulátory vstrebávania:
Účinok vitamínu E podporujú vitamín C a selén.
Prejavy nedostatku:
- rozklad červených krviniek
- abnormálne ukladanie tukov vo svaloch, degeneratívne zmeny srdca a ďalších svalov a suchosť pokožky
Nadbytok zapríčiňuje:
- negatívne ovplyvnenie mechanizmu zrážania krvi
- únava, slabosť, nevoľnosť, bolesti hlavy
Zdroje:
- rastlinné oleje, mandle, lieskové oriešky, slnečnicové semená, špenát, kapusta červená, celozrnné výrobky
- mäso, vaječný žĺtok, mlieko, pečeň
Straty vitamínu E:
Vitamín E je stabilný voči pôsobeniu tepla aj kyselín, nie však voči zásadám (lúhom). Jeho účinok znižuje zmrazenie, prítomnosť kyslíka, ako aj kuchynská úprava potravín.