Vitamín K

Formy výskytu:

  • K1
  • K2
  • K3: syntetická forma
img143_3

Ako účinkuje:

  • zasahuje do procesov zrážania krvi
  • spolu s vitamínom D ovplyvňuje látkovú premenu v kostiach

Stimulátory vstrebávania:

Probiotiká, napr. jogurt s obsahom „živých“ baktérií, povzbudzujú rast prospešných baktérií v hrubom čreve a zvyšujú tvorbu vitamínu K.
Prejavy nedostatku:

  • porucha zrážanlivosti krvi

Nadbytok zapríčiňuje:

  • rozpad červených krviniek
  • poškodenie pečene
img144_3

Zdroje:

  • kapusta biela, karfiol, hlávkový kel, špenát, hrach, mrkva, brokolica, vaječný žĺtok
  • vitamín K2 syntetizuje črevná mikroflóra človeka

Straty vitamínu K:

Úbytok vitamínu K spôsobuje rőntgenové žiarenie, zmrazovanie potravín, acylpirín, znečistenie ovzdušia.