Vitamín A

Formy výskytu:

  • vitamín A (retinol)
  • provitamín vitamínu A (β-karotén), ktorý sa mení v tele na vitamín A
img130_3
Ako účinkuje:
  • zlepšuje zrak
  • pomáha pri stavbe zdravého kožného tkaniva
  • podporuje rast
  • bojuje proti infekcii
  • antioxidant (protirakovinové účinky)

Stimulátory vstrebávania:

Vitamín A sa najľahšie vstrebáva, keď je v strave trochu oleja či tuku

Prejavy nedostatku:
  • šeroslepota
  • poškodenie rohovky
  • ušné a očné infekcie
  • infekcie dýchacích ciest a slabnutie imunitného systému
  • vypadávanie vlasov

Nadbytok zapríčiňuje:

  • vracanie
  • bolesť hlavy
  • poškodenie kostí
  • dvojité videnie
img132_3

Zdroje:

  • vitamín A: živočíšne potraviny napr. rybí tuk, maslo, pečeň, vaječný žĺtok
  • β-karotén: rastlinné potraviny napr. mrkva, rajčiny, marhule, špenát

 

Straty vitamínov:

  • bežné metódy tepelnej úpravy potravín nespôsobujú straty vitamínu A karoténu, výnimkou môže byť len silné smaženie
  • isté (malé) straty môžu vzniknúť pri pomalom sušení potravín, moderné metódy sušenia však tieto úbytky minimalizujú
  • počas uskladnenia mastných jedál alebo potravín (napr. syru) môže dochádzať k oxidácii tukov a stratám vitamínu A, obmedzíme znížením teploty (najlepšie zmrazením) a vylúčením svetla (skladovaním v tmavej miestnosti, nádobe alebo v tmavom obale)